Els dofins continuen sent un dels grans atractius del Zoo. Avui, però, visitar-los tenia un significat que anava més enllà de la diversió. El càncer és la segona causa de mortalitat infantil a Europa. A Catalunya actualment 2.500 nens es troben en tractament." El Marco Antonio i la seva dona són mexicans. Fa mig any que viuen a Barcelona per tractar la malaltia del seu fill a l'hospital Sant Joan de Déu. MARCO ANTONIO GODINES "Somos una familia afectada por un sarcoma de Ewing, nuestro niño tiene 9 años. 4.25 Es un xoc, los dos dejamos los trabajos buscando nuestro poryecto más importante de vida." La Sílvia és mare de l'Abel. Després d'un any de tractament, sembla que el seu fill ha superat la malaltia. SÍLVIA CANO 29.10 Quan vas amb el teu fill pel carrer sense cabell i la gent el miri incomode. Que se sàpiga que no és una malaltia contagiosa i que pot fer vida normal... Les associacions celebren els avenços que s'han fet en els últims 25 anys, però lamenten les penúries econòmiques que travessen actualment. PEP PLA president d'AFANOC "El nostre pressupost anual és de 900mil euros. Hem perdut un 60% dels ingressos per les empreses i bancs i administració. L'única sortida és buscar ajuda a la societat civil." BOI RUIZ, conseller de Salut "En aquests moments tan difícils la societat civil està fent esforços per substituir allò que no pot fer les administracions. També ens serveix d'exemple per fer palès que les administracions no pot fer mai el que fa la societat civil." Bona part dels fons recaptats avui aniran a parar a la casa dels Xuklis, una residència d'acollida de les famílies desplaçades a Barcelona amb infants malalts de càncer.

El president de l’AFANOC, Pep Pla ha explicat que el pressupost de l’associació ha disminuït un 60% els últims anys, actualment és de 900.000 euros. És per això que ha reclamat que més que mai necessiten l’ajuda de la societat civil per continuar lluitant contra el càncer infantil i el desequilibri que suposa per a les famílies. En aquest sentit el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que “la societat civil està fent esforços per substituir allò que no pot fer les administracions.”

L’AFANOC organitza anualment la festa Posa’t la gorra amb l’objectiu de conscienciar la població de la problemàtica del càncer infantil i de recaptar fons per finançar els projectes de l’associació, en especial la Casa dels Xuklis, una residència per a famílies amb nens afectats. La festa ha disposat de dos escenaris, diversos tallers i activitats, i animació itinerant formada per pallassos i capgrossos, que han amenitzat la trobada durant tot el matí. L’AFANOC, a més, celebra enguany els 25 anys de creació.

La gorra és el símbol que més bé representa el càncer infantil, que acostuma a anar lligat a la caiguda dels cabells a causa dels tractaments als quals s’han de sotmetre els malalts. De fet, comprant la gorra de la festa —a un preu de 5 euros— els menors de 18 anys han tingut l’entrada gratuïta al recinte i els adults han pogut gaudir d’un 50% de descompte en el preu de l’entrada. La gorra solidària s’ha venut a diferents punts de Catalunya, i està previst que aviat es pugui comprar al web de l’AFANOC.

L’escenari central ha acollit els actes principals de la festa, amb actuacions de circ a càrrec de Pallassos sense Fronteres i Moi Jordana, entre d’altres. També hi ha hagut actuacions musicals, com la del cor Deudeveu. Tot, presentat per les periodistes Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero. L’escenari petit ha estat l’aparador de titelles i contes per als més petits, i per tot el parc s’han celebrat tallers i activitats amenitzades per grups d’animació itinerant, amb les colles geganteres de Barcelona i Vallgorguina, els Falcons de Vallbona i la comparsa del Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC).

L’Associació de Nens amb Càncer ha iniciat un concurs de fotografies a Instagram amb l’etiqueta #concursgorra13, on tots els assistents a l’esdeveniment poden penjar, fins divendres, les fotografies que facin.