Vestits d'etiqueta, guàrdies urbans jubilats tornen a la seva antiga feina per un dia. Abans que existissin els semàfors, regulaven el trànsit enfilats en un templet. Com cada any, els exagents fan un salt en el temps per col·laborar en la campanya de recollida d'aliments d'Avismón. La unió d'aquestes dues iniciatives no és casual. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Es basa en la tradició que hi havia sempre de la Guàrdia Ubrana, els dies al Nadal, la ciutadania els portava un seguit de regals i detalls per la bona feina feta al llarg de l'any. Això d'alguna manera avui es reflecteix i alhora es fa per una bona caua." MAGDALENA BLASCO, directora d'Avismón "Servirà per fer els lots de Nadal per les més de 300 persones que atenem des d'Avismón, i el que restarà, al cap de l'any hi ha unes 50 persones que reben un lot d'aliments mensualment." A la campanya s'hi sumen també diverses escoles de la ciutat, que hi aporten aliments. Són alumnes dels cursos d'educació viària de la Guàrdia Urbana. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "És una de les seccions més adequades per treballar coses com aquestes: ajudar els sectors més necessitats dels nostres conciutadans." També els Mossos d'Esquadra impulsen aquests dies una iniciativa solidària. En contenidors com aquests recullen roba per a Arrels Fundació, una organització que atén persones que viuen al carrer i que ajuda majoritàriament homes. DAVID MONTSERRAT, Unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà "Coincideixen plenament les necessitats de l'entitat, en quant a que el cos de Mossos d'Esquadra és un col·lectiu format majoritàriament per homes. El percentatge és gairebé idèntic." L'any passat es van recollir més de 2.000 peces de roba, una xifra que esperen igualar en aquesta edició de la campanya.

La col·laboració entre la policia barcelonina i aquesta entitat té un simbolisme històric: antigament, pels volts de Nadal, els ciutadans feien regals a la Guàrdia Urbana per agrair-los la tasca feta durant l’any. Tal com ha explicat el regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, “això d’alguna manera avui es reflecteix i alhora es fa per una bona causa”.

L’objectiu de la campanya és preparar un lot de Nadal per als més de 300 avis que atén Avismón i, si sobren aliments, els destinaran al paquet mensual que una cinquantena de persones reben mensualment. L’entitat té previst també celebrar el 19 de desembre un dinar amb usuaris i els voluntaris que els assisteixen en un hotel de la ciutat.

Aquesta tradició s’ha anat repetint any rere any (2012, 2011, 2010, 2009…), des d’en fa 17. Els responsables d’Avismón demanen, sobretot, aliments de primera necessitat, com llet, arròs, pasta, oli i conserves, així com articles d’higiene personal. Per als qui no s’hi puguin apropar, es pot fer entrega del menjar a la seu d’Avismón, al número 59 del carrer dels Jocs Florals, a Sants, fins a finals de gener.

Els Mossos d’Esquadra també se sumen a la solidaritat

Coincidint amb el Nadal, el cos dels Mossos d’Esquadra també impulsa una activitat solidària, en aquest cas una recollida de roba que es destinarà als usuaris d’Arrels Fundació, una organització que treballa per ajudar les persones que viuen al carrer. Des de la policia catalana destaquen que el perfil d’usuaris de l’entitat encaixa molt bé amb el dels qui formen els Mossos, homes en un percentatge molt elevat. La campanya, dirigida explícitament a membres del cos, s’allargarà fins al 15 de gener. Es demanen sobretot pantalons d’entre una talla 40 i una 48; jerseis, camises i samarretes; sabates d’entre un 40 i un 46; motxilles, cinturons i gorres; i també mantes i abrics. L’any passat es van recollir més de 2.000 peces de roba, una xifra que esperen igualar en aquesta edició de la campanya.