EDUARDO CÁLIZ, advocat "El registre hauria de perseguir un fil concret, amb totes les cauteles. Deduïm, per la poca concreció dels objectes que s'han endut, que aquest registre no perseguia un fil concret sinó que era una exploració, una expedició per veure què podien descobrir en aquest lloc. Els objectes que s'han emportat són els habituals que tothom tindria a casa seva: llibres, llibretes, ordinadors, telèfons mòbils. És greu perquè aquí no només hi havia les persones que hi vivien sinó també els seus companys o parelles. A més, hi ha objectes com el material d'escalada, roba de muntanya, diners que han desaparegut i no són a l'acta del registre." "Ahir vam tornar a viure una jornada fosca a la nostra ciutat, la batejada com a operació Pandora ha estat un cop contra els drets fonamentals de qualsevol persona i ens plantegem, molt seriosament, més enllà del moviment anarquista i de la Kasa de la Muntanya, fins quan aguantarem. Fins aquí volem cridar aquesta ciutat rebel i solidària, a organitzar-nos i respondre col·lectivament. Estigueu atents a les properes convocatòries. Barcelona, rosa de foc. Si ens toquen a un, ens toquen a totes."

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van escorcollar la Kasa de la Muntanya durant 13 hores per ordre de l’Audiència Nacional, en una operació contra un suposat grup “anarquista violent”. L’endemà de l’escorcoll, els membres de l’immoble han denunciat que es tracta “d’un cop contra els drets fonamentals de qualsevol persona” i han fet una crida a la ciutadania a organitzar-se col·lectivament.

L’advocat Eduardo Cáliz ha valorat que l’ordre tenia per objectiu entrar a l’edifici i investigar “què podien descobrir en aquest lloc”. En la mateixa línia ha parlat Jaume Asens, advocat del bomber de Barcelona detingut aquest dimarts. Asens ha valorat que l’operació té “un component polític d’escarni i d’investigació dels moviments socials” i que podria tenir com a objectiu “recollir informació” sobre l’organització a la Kasa de la Muntanya. De fet, l’edifici està okupat des de fa 25 anys i es considera un dels símbols del moviment okupa a Barcelona.

Quant a la inspecció, Cáliz ha denunciat que els agents no van ensenyar l’ordre d’escorcoll als ocupants i ha dit que l’operació es va apropar més a un assalt que a un escorcoll, perquè van tirar la porta a baix, quan no era necessari. Pel que fa als objectes, els agents es van endur material habitual “que tothom tindria a casa seva com llibres, llibretes, ordinadors o telèfons mòbils”, i ha assenyalat que també s’ha trobat a faltar “material d’escalada, roba de muntanya i diners” que no són en l’acta de l’escorcoll.