Cap a les dues del migdia han sortit els primers okupes de la Kasa de la Muntanya després de diverses hores d'inspecció policial. Durant l'escorcoll, que ha començat a les cinc del matí i ha acabat a mitja tarda, els Mossos s'han endut ordinadors, telèfons mòbils i llibretes. Però no s'ha detingut ningú. Tot, mentre una cinquantena de persones protestaven a l'exterior i causaven importants problemes de circulació. La Kasa de la Muntanya, un referent del moviment okupa, ha estat la cara més visible de l'operació Pandora, però no l'única. Els Mossos també han escorcollat l'Ateneu Palomar de Sant Andreu, l'Ateneu Llibertari del Poble-sec i vuit domicilis particulars. En total s'han detingut vuit persones a la ciutat, una de les quals és un bomber de Barcelona. Els altres tres detinguts han estat a Manresa, Sabadell i Madrid. L'operació s'emmarca en una investigació coordinada per l'Audiència Nacional que pretén desmantellar una suposada organització terrorista de caire anarquista. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "L'objectiu és desarticular un grup terrorista vinculat a l'anarquisme violent, i subratllo violent. Aquesta investigació es va iniciar per part dels Mossos el 2012 perquè hi havia l'aparició més sovintejada d'artefactes. Això és el que va posar-nos sobre la pista i comença en aquests moments." Segons el conseller d'Interior, els detinguts s'hauran de traslladar a l'Audiència Nacional, a Madrid, on passaran a disposició judicial.

L’operatiu s’emmarca dins l’anomenat cas Pandora, que té l’objectiu de desarticular “una organització terrorista de caire anarquista” a la qual s’atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius, tot i que es desconeix de quins es tracta.

El fort desplegament policial, iniciat de matinada i tancat a les 19 h, ha permès arrestar 11 persones, acusades de pertinença a una banda criminal. Concretament s’han detingut vuit persones a Barcelona, i tres més a Manresa, Sabadell i Madrid. Es tracta de set dones i quatre homes, d’edats entre els 31 i 36 anys i de nacionalitats espanyola, uruguaiana, italiana i austríaca. L’Ajuntament ha confirmat que un dels detinguts és un bomber del cos municipal.

El gruix de l’operació dels Mossos, que s’ha fet en col·laboració amb la Guàrdia Civil, s’ha desenvolupat a la Kasa de la Muntanya, a tocar del Parc Güell, al districte de Gràcia. Aquest centre, okupat des de 1989, és considerat un dels referents del moviment okupa a la ciutat i en el moment de l’escorcoll hi havia una vintena de persones a l’edifici.

Juntament amb la Kasa de la Muntanya, els agents han fet 13 entrades més en locals i domicilis: 11 a la capital catalana, i tres més a Sabadell, Manresa i Madrid. Un és el cas de l’Ateneu Llibertari del Palomar, al carrer de Coroleu, número 82. Igualment hi ha hagut escorcolls a l’Ateneu Llibertari del Poble-sec, al número 48 del carrer d’Elkano.

Cal destacar que la majoria dels arrestos s’han produït en domicilis particulars, i no s’ha produït cap detenció a la Kasa de la Muntanya, tampoc a l’Ateneu Llibertari de Sant Andreu del Palomar o l’Ateneu del Poble-sec.

Segons fonts properes al cas, els agents han confiscat ordinadors, telèfons mòbils, documents i llibretes. En una d’aquestes inspeccions, els Mossos han entrat per error al pis d’uns jubilats de les Roquetes, a Nou Barris. Els agents s‘han adonat que s’havien equivocat de replà després de rebentar la porta. La policia catalana s’ha compromès a pagar-ne els desperfectes.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que la investigació va començar fa dos anys, el 2012, arran de “l’aparició sovintejada d’alguns artefactes, que va posar-nos sobre la pista”. Espadaler ha confirmat que “en les properes hores les persones detingudes seran posades a disposició de l’Audiència Nacional i traslladades a Madrid” però no ha volgut concretar més perquè, ha dit, “l’operació està sota secret de sumari”.

En protesta per l’acció dels Mossos, una cinquantena de persones han tallat durant una estona la travessera de Dalt a l’altura de l’avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya, carrer on més amunt s’ubica la finca okupada. L’acció ha causat congestions importants de trànsit en ambdós sentits de la via. A la tarda, s’han organitzat més accions de protesta, que a la Vila de Gràcia han aplegat unes 3.000 persones.