"S'obre per dins i es tanca per dins. Hi entrem? Sí, és com una caixa forta per a persones, sí, sí. Passadissos estrets i habitacions petites i poc acollidores. Però, això sí, ben protegides de les bombes. Ens trobem dins del búnquer que es va construir sota de l'avinguda del Tibidabo número 17 durant la Guerra Civil. L'edifici era la casa del doctor Andreu, però durant el conflicte bèl·lic es va convertir en l'ambaixada de la Unió Soviètica, que es va traslladar de Madrid a Barcelona per motius de seguretat." SONIA TRES, Rutes sobre la memòria històrica de Sarrià - Sant Gervasi "Arran de la Guerra Civil és quan aquest barri, totes les propietats de l'alta burgesia, són col·lectivitzades. Tot el que és, pràcticament tota l'avinguda del Tibidabo, els propietaris, molts marxen a l'exili i deixen les seves propietats i llavors és quan passen a organismes estatals, o de la Generalitat o de la Segona República." Aquesta porta del fons del búnquer que avui no porta enlloc, es creu que servia per connectar per sota terra amb la txeca que hi havia al Parc de la Tamarita. Els treballadors soviètics podien arribar a viure i treballar dins aquesta fortificació fins a dues setmanes en cas de bombardejos intensos. "Aquelles bombes eren les paves, li deien, perquè baixaven fent 'pa-pa-pa-pa', li deien, la població li deien paves i ja no servia qualsevol refugi. Aquest es va utilitzar." SONIA TRES, Rutes sobre la memòria històrica de Sarrià - Sant Gervasi "Possiblement n'hi ha d'altres. Aquest seria el més sofisticat, perquè acollia l'ambaixada de la Unió Soviètica, llavors era un punt molt estratègic, clau per a l'aviació de Mussolini i la franquista, però després, per iniciatives privades, les mateixes famílies podrien haver construït altres búnquers." Amb la derrota dels republicans, la família Andreu va tornar a casa i se la van trobar tal com l'havien deixada.

La casa on vivia el doctor Andreu va passar a ser l’ambaixada de la Unió Soviètica, que es va situar a Barcelona durant la Guerra Civil fugint del front de guerra de Madrid. Per protegir els treballadors, entre els que hi havia el cònsol Vladímir Antónov-Ovséienko, es va construir un búnquer sota l’edifici que s’ha conservat pràcticament intacte. Actualment l’edifici és la seu de la Mútua Universal.

Les visites formen part de Les Perles de Sant Gervasi que organitza el Centre Cívic Vil·la Florida. Es tracta d’una recopilació de llocs insòlits o poc coneguts del barri que es van a visitar.  Les properes visites programades es faran als monestirs de Valldonzella i de Sant Pere de les Puel·les. De tota manera caldrà esperar a 2015 per veure si es programen noves visites al recinte.