El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha assegurat aquest divendres que cada jutge haurà de decidir si prohibeix actes de campanya pel referèndum de l’1 d’octubre, sempre que algú li demani. Per tant, no podran actuar d’ofici. Ha afegit que  cada jutge és independent i atendrà el seu criteri seguint la llei, per prohibir o permetre cada acte. També ha assegurat que el TSJC no li ha demanat cap reforç de jutges per atendre tots els casos judicials relacionats amb el referèndum. Unes declaracions que ha fet a Barcelona després de reunir-se amb  la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La fiscalia demana citar els alcaldes

Aquest divendres, els alcaldes han començat a rebre les citacions de la Fiscalia per col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre amb la cessió d’equipaments municipals. Els primers a rebre’l han estat els alcaldes de Reus, Amposta i el Pont de Suert. Els dos primers han estat citats el 21 de setembre, mentre que l’alcalde del Pont de Suert haurà de declarar el dimarts 19. En la citació, el Fiscal recorda que els crida a declarar en qualitat d’investigats i que han de comparèixer acompanyats d’un advocat.

Per altra banda, la fiscalia de l’Estat demana que se citin a declarar els alcaldes de Mollerussa, la Seu d’Urgell, Valls, Vilanova i la Geltrú i Tortosa. El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha ordenat citar a declarar alcaldes que són diputats al Parlament o al Congrés i que cedeixen locals per al referèndum de l’1-O. Es tracta dels batlles de Mollerussa, Marc Solsona; la Seu d’Urgell, Albert Batalla; Valls, Albert Batet i Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que són diputats al Parlament, així com el de Tortosa, Ferran Bel, que és diputat al Congrés. I és que tots ells estan aforats.

Puigdemont i Turull demanen recusar quatre membres del TSJC

Aquest divendres, el president, Carles Puigdemont, i el conseller de Presidència, Jordi Turull, han demanat la recusació de quatre magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la causa oberta contra tots els membres del Govern pel referèndum després de la querella de la fiscalia. En l’escrit recorden que els magistrats han estat escollits pel Consell General del Poder Judicial que és escollit pel Congrés de Diputats i el Senat. Per això, consideren que “els tribunals espanyols no són imparcials per jutjar causes que porten origen en un conflicte polític”.

Obren diligències per l’acte al Tarraco Arena

La fiscalia de Tarragona investiga l’acte unitari d’inici de campanya del referèndum de l’1 d’octubre que aquest dijous va reunir 9.000 persones a la Tarraco Arena Plaça, un espai propietat de la Diputació de Tarragona. Hores abans de l’inici, el Govern espanyol ja va advertir que el considerava un acte il·legal. Tot plegat el dia que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha afirmat que els catalans estan “abduïts”i ha assegurat que “els enganyen quan els diuen que el referèndum té cobertura legal”. També ha sentenciat que els catalans “estaran fora de la llei si voten aquest referèndum que és il·legal.”