ada colau després de declarar

El jutge que instrueix la querella contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per suposades irregularitats en la concessió de subvencions a entitats socials ha denegat les diligències que demanava l’acusació particular per no ser “ni necessàries ni útils”. El magistrat afirma que la investigació que sol·licitava és “purament prospectiva” i que no es justifiquen la petició dels convenis signats amb les entitats ni la de quins regidors van votar-hi a favor o en contra.

També considera “com a mínim estranya” la petició de col·laboració de la policia judicial perquè emeti un dictamen sobre les presumptes irregularitats, fet que, recorda el magistrat, és l’objecte mateix de la causa i “excedeix la competència” d’aquest cos.

Cal recordar que la fiscalia també s’havia oposat a l’execució d’aquestes diligències per considerar-les “innecessàries, ineficaces, excessives i mancades de causa i fonament”. La fiscalia també coincidia amb el jutge en el fet que l’ordenament jurídic espanyol prohibeix les causes “generals, prospectives o de futur, que es van ampliant de manera pràcticament indefinida a mesura que les diligències ja practicades no donen el resultat que s’havia previst”.

Per això, es va oposar al fet que l’Ajuntament hagués d’aportar tots els convenis signats per les entitats subvencionades i totes les subvencions concedides entre el 2014 i el 2021 amb “l’esperança d’aconseguir posar en evidència alguna irregularitat en algun dels expedients que formen part de la ingent quantitat de documentació que se sol·licita”. Pel ministeri públic, la querella només afectava uns expedients concrets i no hi havia cap indici que justifiqués l’aportació “indiscriminada” d’expedients.