CARLES MUNDÓ, conseller de Justícia "Això obligarà, com us deia, als advocats quan presentin una demanda o al ministeri fiscal quan consideri que hi ha raons per incapacitar una persona, als metges forenses que fan els informes a l'hora de valorar les capacitats de les persones i, per tant, finalment el jutge en la seva sentència els obligarà a decidir expressament sobre si una persona se li ha de limitar el seu dret a vot. Per tant, el que volem evitar és que per inèrcia, per un automatisme, per no prestar-hi prou atenció, s'acabin limitant capacitats de persones que no tenen cap limitació a l'hora d'opinar en l'espai públic, en tenir un criteri propi sobre, per exemple, qui volen que governi en el seu país."

Aquesta modificació del Codi civil, que s’ha d’aprovar al Parlament el 8 de febrer, l’ha anunciada aquest dijous al matí el conseller de Justícia, Carles Mundó, en una visita a la Fundació Canigó, que treballa amb un centenar de persones amb discapacitat intel·lectual.

En total, segons dades del síndic de greuges, a Catalunya hi ha 4.000 persones sense dret a vot. Una capacitat que la justícia els ha anul·lat després d’un procés d’incapacitació. Ara però, el Departament de Justícia, arran d’una demanda de DINCAT, impulsa una esmena per modificar el Codi civil, de manera que els jutges estaran obligats a pronunciar sobre el sufragi de forma expressa en cada cas. “Posem l’atenció en les capacitats de les persones i no en les discapacitats. No volem ciutadans de primera i de segona“, explica Mundó.