La neu caiguda als Pirineus en els darrers dies ha fet canviar el paisatge de tota la serralada. De fet, des de l’espai s’ha pogut apreciar clarament com la intensitat del blanc de la neu ha guanyat intensitat i extensió, tal com us mostrem amb aquestes dues imatges del satèl·lit Terra de la Nasa. Una és d’ahir i l’altra correspon al dia de Reis.
Els gruixos més destacables entre divendres i dilluns han oscil·lat entre els 110 i els 170 cm a les cotes més altres de la zona de la Val d’Aran i de l’Alta Ribagorça. En canvi, als cims del nord de la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i Ripollès el mantell de neu ha arribat a assolir un gruix màxim de 50 a 90 cm, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Entre els 1.000 i 1.300 metres s’han acumulat entre 20 i 85 cm de neu, que a poc a poc s’anirà fonent. Quan el gruix de neu és recent, el risc d’allau augmenta. Així, en el darrer butlletí d’allaus, el risc més alt (nivell 4 sobre 5) el trobem al Pirineu de Lleida i nord de la Cerdanya. El risc és de grau 3 al Ter-Freser, i 2, al Prepirineu. Per tant, durant aquests dies, els esquiadors i excursionistes han de seguir les indicacions i recomanacions i informar-se de l’estat de la neu.
Els gruixos de neu que tenim, actualment, a alta muntanya són superiors a la mitjana climàtica dels últims vuit anys. Tal com informa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i dins de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques d’Alta Muntanya del Meteocat, cal destacar que a Malniu, a la Cerdanya, ha passat de tenir un 30 % menys de neu, fa una setmana, a registrar entre 80 i 90 cm de neu aquest dimecres, és a dir, més de tres vegades el gruix mitjà per a aquesta època de l’any. El creixement també ha estat considerable a la Bonaigua. En canvi, a Boí el gruix ha disminuït, encara que es manté per sobre de la mitjana.
Aquesta neu, a banda de garantir unes pistes d’esquí excel·lents durant les pròximes setmanes, fa garantir les reserves d’aigua per als pròxims mesos. Bona part d’aquest mantell de neu s’anirà desfent, una vegada arribi la primavera i augmentin les temperatures, i anirà a parar als principals rius i, posteriorment, a les preses. És, per tant, una molt bona notícia, ja que els embassaments de les conques internes de Catalunya es troben gairebé a la meitat de capacitat (58,3 %), 13 punts per sota respecte a un any enrere, segons dades de l’Agència Catalana d’Aigua.