El consistori vol que els jardins de la finca Ravetllat-Pla es converteixin en la nova illa verda del barri del Guinardó, un parc públic, amb horari de tancament nocturn, que reivindiqui tant el patrimoni natural d’aquesta zona com també l’històric, encapçalat per la finca d’estil neoclàssic que va acollir el laboratori farmacèutic de l’Institut Ravetllat-Pla als anys 30.

El projecte d’arranjament dels jardins del Mas Ravetllat-Pla s’ha aprovat en la Comissió de Govern amb la intenció de començar la intervenció el maig del 2018 i finalitzar-la l’octubre del 2019. Són 36.000 m2 de corredor verd, situats entre l’Hospital de Sant Pau i el Parc dels Tres Turons, i delimitats per l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, el carrer de Cartagena, la ronda del Guinardó i el torrent de Melis. La intenció del consistori és millorar la connectivitat dels jardins amb l’entorn i obrir l’espai al barri incorporant-hi horts urbans, espais de lleure i d’estada, i també refugis per a la fauna. La intervenció té un pressupost de 7,6 milions d’euros i s’ha redactat a partir d’un procés de treball conjunt amb els veïns del Guinardó. 

Un jardí amb un palauet neoclàssic

A banda de l’espai verd, el jardí també inclou la finca Ravetllat-Pla, d’estil neoclàssic i construïda als anys 30. Es tracta d’un palauet de 2.500 m2 que va acollir el laboratori farmacèutic del doctor Pla Armengol i el veterinari i bacteriòleg Joaquim Ravetllat, que investigaven amb cavalls per trobar un sèrum contra la tuberculosi. Actualment, l’edifici és de titularitat municipal des del 2015, i està cedit a la Fundació Ramon Pla i Armengol, que hi exposa, de manera gratuïta, la col·lecció de mobles i arts decoratives de Núria Pla, la filla del doctor, que va morir l’any 2011.