(ACN/Redacció) El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia ha reclamat aquest dijous en un informe que el règim de visites i comunicacions de les dones preses al centre penitenciari de Wad-Ras, a Barcelona, sigui més flexible i adaptat a la realitat actual. D’una banda, creuen que cal autoritzar l’ús de telèfons mòbils a l’interior de les presons, almenys durant una franja horària diària, excepte en casos d’excepcions per motius taxats mitjançant reglament i sota restricció autoritzada per un jutjat.

Així mateix, l’entitat sol·licita establir un sistema de visites més flexible i híbrid, presencial i per videotrucades gratuïtes. Irídia també exigeix l’existència d’espais adequats i sistemes que garanteixin la intimitat durant les videotrucades de les preses, els seus familiars i amistats autoritzades.

L’informe recull les denúncies i queixes en diferents àmbits

L’informe fa una anàlisi, a través dels relats en primera persona de les preses i treballadores, de les deficiències estructurals del centre i de les vulneracions estructurals i continuades dels drets de les dones en privació de llibertat. Així, posa sobre la taula, entre altres coses, la regulació excessiva de la vida a la presó i posa el focus en les discriminacions per qüestions ètniques i racials, el descens en la ràtio de permisos gaudits, l’augment d’expedients disciplinaris i les discriminacions que fan que la pena de les dones sigui més dura en comparació amb la que compleixen els homes.

L’informe també recull les queixes de les dones preses que des de fa uns anys denuncien deficiències en el lot higiènic, per l‘escassetat de paper higiènic i productes per a la menstruació. A més, això s’uneix a una reivindicació històrica no resolta que té a veure amb l’alt preu dels productes de l’economat. Els preus a l’interior de les presons solen ser més alts que a l’exterior, quan hauria de garantir-se un sistema d’accés als productes a un preu inferior al del mercat per assegurar-hi l’accés a una població penitenciària que generalment té pocs recursos econòmics.

La presó més antiga de Catalunya

Wad-Ras és, des del tancament de la Model el 2017, la presó més antiga de Catalunya i fa enguany 40 anys, tot i que l’edifici en té més de 100. Des de fa temps, el govern té la intenció de construir un centre penitenciari a la Zona Franca que haurà d’acollir les internes de Wad-Ras.