Amb el lema “A la ciència se li acaba la paciència”, els manifestants, que han estat convocats a través de les xarxes socials, han tallat durant uns 15 minuts el carrer del Doctor Marañón. Un dels representants del Comitè Empresa del Parc Científic de Barcelona ha afirmat que amb aquestes mesures “no es canvia un model d’economia productiva cap a una altra economia del coneixement, sinó que s’està descapitalitzant el país i els cervells es veuen obligats a anar-se’n per continuar investigant”.

Durant els darrers dos anys s’han reduït projectes d’investigació i subvencions a centres, i amb les noves retallades que es van aplicar en les pagues extraordinàries afirmen que “s’agreujarà encara més la situació”. Les mateixes fonts denuncien que molts investigadors que estan fent el doctorat, que dura uns quatre anys, els dos primers com a becari i la resta amb contracte de formació, cobren uns 1.200 euros, o menys, i que les retallades els pot repercutir en un 22% si cobren en 12 pagues, des de setembre fins a desembre.

Han recordat que els investigadors contractats per centres públics o de fundacions privades amb patronats de les administracions públiques, que mai no s’han considerat com a públics fins ara, tenen uns salaris bruts d’entre 30.000 i 40.000 euros, i que si se’ls redueixen les retribucions, s’agreujarà encara més la situació de la investigació, que ja ara és precària.

Segons les dades de l’organització Biocat, a Catalunya treballen uns 25.000 investigadors, i és la comunitat autònoma que realitza el major nombre d’assajos clínics d’Espanya, un 52,7%, un nombre superior al pes que li correspondria per població, que està en un 16%, respecte a la població de l’estat.