La investigació es va obrir arran de la denúncia de la propietària d’un pis de Gràcia, a Barcelona, que va informar que la inquilina havia marxat de l’habitatge, però a l’interior hi havia deixat una gran quantitat de llibretes bancàries i objectes sospitosos. La policia hi va trobar 64 llibretes de bancs, 49 targetes de telefonia activades i 32 targetes SIM, 30 targetes Wi-Fi d’un centre comercial de la ciutat i dos ordinadors. La policia considera que la dona era la cap de l’estafa i es troba en crida i cerca.

La investigació ha permès descobrir que l’estafa es feia en dues parts:

Primer, la cap de l’estafa buscava intermediaris a través de les pàgines de recerca de feina. Els oferia 300 euros per fer transaccions econòmiques que els farien guanyar beneficis. El requisit era que obrissin un compte bancari i li donessin la llibreta i el número de compte.

Després, la presumpta estafadora oferia productes electrònics i de telefonia a un preu molt barat a través d’Internet. Quan el comprador ingressava els diners en una de les llibretes que havien obert els intermediaris, la presumpta estafadora els retirava fent servir els números que li havien facilitat. La venda es feia efectiva, però ella no mai lliurava el producte.

Els Mossos han comprovat que entre els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2011 es van fer trapassos per valor de 68.273 euros seguint aquest mètode. Hi ha 40 víctimes identificades i repartides per tot l’Estat espanyol.