L’onada de calor que afecta Barcelona i Catalunya és segons el conseller d’Interior “d’extrema gravetat”, amb uns episodis que no es registraven des dels anys 1987 i 2003. Amb un mapa de calor intensa, que s’allargarà com a mínim 10 dies, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Mercè Salvat, han comparegut per anunciar restriccions per evitar el risc d’incendi i per vetllar per la salut, sobretot dels més vulnerables.

Restriccions a 275 municipis

Els màxims responsables d’Interior han decretat el nivell Alfa 3 en un total de 20 comarques i 275 municipis. A més, la Generalitat ha anunciat el tancament de nou massissos, com ara el cap de Creus, l’Albera o les Gavarres. Pel que fa a Collserola, la muntanya no se’n veurà afectada.

Tot i així, Protecció Civil demana precaució als entorns naturals de tot el país.

Suspeses les activitats de lleure al bosc

A partir de divendres a les 12 h i fins dilluns a les 0 h, se suspendran les activitats de lleure en medi natural, com ara acampada, ruta, ruta esportiva o activitats esportives, sempre que els usuaris no es puguin traslladar a algun nucli habitat o població.

També es restringiran les activitats de casals, cases de colònies i cases esportives, que només es podran fer just al costat de les cases de colònies o de l’edificació on es pernocti.

L’associació Esplais Catalans ha informat a betevé que la majoria de les seves activitats, actualment, s’estan duent a terme a cases de colònies, per tant poden fer les activitats de lleure dins les cases o al voltant immediat. Afegeix que únicament hi ha dos grups que es van inscriure en la modalitat d’acampada i que, en aquests moments, els estan buscant un allotjament alternatiu.

Segons dades de la Generalitat, les mesures afectaran un total de 154 activitats i 3.807 assistents, entre participants i monitors. Del total d’activitats afectades hi ha 21 acampades amb 736 assistents i 133 rutes suspeses amb 3071 assistents, que s’hauran de desplaçar a algun nucli habitat o tornar al lloc d’origen.

Reforç de bombers i serveis d’emergència

La presència de bombers es reforçarà a les zones considerades més crítiques. La Generalitat ha informat que s’incrementarà el nombre d’efectius amb personal de suport a tots els parcs de bombers i es preveu també l’obertura de tots els parcs de bombers voluntaris de Catalunya.

Calor intensa a tot Catalunya

Els mapes pinten de vermell tot Catalunya aquest divendres, una situació que es mantindrà dissabte a gairebé tot el país. A Barcelona ciutat, es preveuen màximes de 37 ºC i una temperatura mínima de 27 ºC. Les altes temperatures faran que les properes nits costi dormir a la ciutat.

Les previsions apunten que l’episodi es podria allargar un mínim de 10 dies. Tot i que, de moment, les temperatures no estan marcant rècords, estan molt per sobre del que és habitual en aquestes dates.