onada de calor divendres 13 juliol 2022

Amb la tàctica del desgast, l’onada de calor continuarà encara força dies més a Catalunya. Dies i dies amb temperatura que, de moment sense marcar rècords, va molt per sobre del que és habitual. Fa dies que hem encetat una onada de calor que, per ara, continua sense un final definit.

Aires africans i subsidència

La DANA continua escanyada a l’oest de la península Ibèrica i continua enviant una bafarada d’aire càlid d’origen africà a bona part del territori. Però no és pas l’única causa d’aquesta onada de calor.

La massa d’aire que arriba queda estancada i obligada a anar baixant d’altitud amb el pas dels dies. Amb aquest descens lent però gradual, la massa d’aire (ja de per si molt càlida) es reescalfa encara més en capes mitjanes i baixes de la troposfera en un mecanisme que es coneix com a subsidència.

L’onada de calor ja ha repartit alguns rècords històrics en indrets com Galícia, on aquest dimarts es van superar els 43 ºC i, tot i que no se’n descarten a Catalunya, s’entreveu a hores d’ara més complicat assolir rècords històrics d’altes temperatures.

Divendres, un pas endavant

Fa dies que ha arribat i encara no sabem quan acabarà. De fet, l’únic que sabem del cert és que divendres s’intensificarà encara més i afectarà també la costa. En aquest sentit, el Meteocat inclou per a divendres tot Catalunya sense excepció en avís per onada de calor.

I continuarem amb la tàctica del desgast. La temperatura continuarà vorejant o superant els 40 ºC a ponent i les valls dels Pirineus i superant els 32-34 ºC en alguns trams de la costa, amb el gir de vents de garbí.

A la costa, a més a més, amb l’agreujat de les nits tòrrides. Durant el cap de setmana alguns models insinuen mínimes superiors als 27-28 ºC en alguns punts de Barcelona i amb nits tropicals, fins i tot en alguns punts del prepirineu i zones elevades.

Quan acabarà l’onada de calor?

Si d’alguna cosa hem de patir tant a Barcelona com a Catalunya en aquesta onada de calor és per la persistència.

font: wetterzentrake

Els mapes de predicció per conjunts ofereixen ben pocs dubtes que l’onada de calor s’allargarà com a mínim 8-10 dies més. El meteograma mostra ben poques opcions per normalitzar la calorada i les allunya, com a mínim, fins passat el 23 o 25 de juliol, tot i que, evidentment, com més lluny més és també la incertesa del pronòstic.

Sigui com sigui, onada de calor fins a finals de juliol… com a mínim.

I l’agost arriba com un elefant en una terrisseria

I ja serem a les portes de l’agost, que voldrà entrar com un elefant en una terrisseria. Els mapes estacionals continuen apostant per un agost que hauria de ser molt més càlid i sec del que seria habitual, cosa que no faria més que allargar una travessa pel pedregar que ja vam començar a mitjans del mes de maig.

font: NOAA

Els embassaments continuen enviant senyals d’alerta pel que fa a l’estat de la sequera, perquè fa ja més de dos anys que no plou com Déu mana.

En algun moment es capgirarà la truita però, de moment, tot fa pensar que la truita quedarà molt passada, si més no per una cara.