El plenari de les Corts va tombar ahir la proposta d’iniciativa ciutadana per canviar el nom de la gran via de Carles III pel de ronda de les Corts. Els promotors del canvi ―la plataforma Retorn als nostres noms― havien recollit les signatures necessàries perquè la proposta es votés al plenari però, finalment, no ha aconseguit el suport suficient dels partits municipals per elevar la proposta a la Ponència de Nomenclàtor.
L’empat ha frenat el canvi
Hi van votar a favor Esquerra, Junts per Catalunya i Barcelona en Comú i, en contra, Barcelona pel Canvi, PP, Ciutadans i el PSC. El resultat va ser un empat que no va ser suficient perquè la iniciativa tirés endavant. La proposta disposava amb 2.5000 signatures de suport, 1.500 de veïns de les Corts, que es van presentar el 28 de novembre.
La iniciativa popular Retorn als nostres noms
Es tracta de la primera iniciativa popular que es debat al plenari de les Corts i va ser un dels punts més polèmics de l’ordre del dia amb diverses intervencions a favor i en contra del canvi de nom. Un dels impulsor de la iniciativa, Joan Carles Manzanero, va al·legar durant la seva exposició que “el nom actual de Gran Via de Carles III va ser imposat durant la dictadura de Primo de Rivera i fa referència a un rei que no va respectar la pluralitat lingüística”. Manzanero va assegurar que Carles III va prohibir l’ús del català en el comerç, l’administració, l’escola i la universitat”.
Els promotors del canvi de nom són la iniciativa popular Retorn als nostres noms, un grup de veïns i historiadors de les Corts que fa dos anys que treballen amb l’objectiu de recuperar els noms perduts de la toponímia del barri i eliminar tots aquells relacionats amb les dictadures i la Guerra Civil.
Durant el transcurs del plenari, diversos veïns es van decantar, en canvi, en contra de la iniciativa ja que, segons van reconèixer, creien que podria portar incomoditats als veïns.
Canvis assolits d’antics noms borbònics
La gran via de Carles III no seguirà el camí d’altres carrers de la ciutat que en els últims mesos han perdut el seu nom borbònic. És el cas, per exemple, de l’avinguda del Príncep d’Astúries, que ha passat a dir-se Riera de Cassoles o l’antiga plaça de Joan Carles I, que actualment es diu plaça dels Cinc d’Oros.
De fet, a diferència del que ha passat a les Corts, fa tot just una setmana el plenari del districte de Sarrià – Sant Gervasi va aprovar elevar a la Ponència de Nomenclàtor el canvi de nom del carrer dels Reis Catòlics pel d’Elisa Moragas.