Els Bombers de Barcelona han localitzat aquest dimecres al matí el cadàver de la persona desapareguda arran de l’explosió química d’aquest dimarts a la via Trajana. La víctima havia quedat atrapada a la nau on es va produir l’explosió, de l’empresa química Proquibasa, situada al polígon industrial de Montsolís, a la Verneda i la Pau.

Els equips d’emergències han treballat tota la nit de dimarts per estabilitzar la zona, plena de runa i productes inflamables, i poder accedir al punt exacte on es va produir l’accident i localitzar el treballador desaparegut.

L’altra víctima va ser un treballador d’una nau propera que va rebre l’impacte d’un dels elements projectats per la deflagració. Els bombers asseguren que alguns d’aquests projectils van arribar a 500 metres de distància. Els 13 treballadors ferits que van haver de ser ingressats ja han estat estat donats d’alta.

L’Ajuntament manté activat el Servei d’Urgències i Emergències Socials municipals per donar atenció psicològica a les persones afectades i als familiars de les víctimes.

L’origen de l’explosió, un dipòsit soterrat

Aquest dimecres s’han conegut més detalls de l’origen de l’explosió. Va ser en un dipòsit soterrat en el qual s’estaven fent tasques de manteniment amb aire comprimit. L’excés de pressió el podria haver fet explotar.

Vessament de productes químics i un núvol de fibres d’amiant

L’incident va provocar un vessament important de productes químics inflamables. També es va trencar el sostre de fibrociment amb amiant de la nau, que va alliberar fibres d’aquest material cancerigen.

Àngel López, cap d’operacions dels Bombers de Barcelona, ha assegurat que passades tantes hores de l’explosió “el perill de respirar l’amiant ha desaparegut”.

La Federació d’Associacions de Veïns, però, considera que s’està menystenint la perillositat de l’amiant que s’ha pogut dispersar. Demanen que es facin mesuraments ambientals amb microscopi electrònic abans de donar per segura la zona.

Desactivat el PLASEQCAT

Protecció Civil ha comunicat que ja s’ha desactivat la fase d’alerta del Plaseqcat, el pla per emergències químiques. En el moment de l’explosió es va activar en fase d’emergència i a última hora del dimarts es va rebaixar a alerta.