El govern català ha decidit activar en fase d’alerta el Pla d’actuació del Procicat per malalties emergents, que fins ara estava en prealerta. Aquest pla està associat a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc. Això permetrà posar en marxa mesures extraordinàries: la Generalitat suspèn les activitats que impliquin la concentració de més d’un miler de persones i també estableix que tots els esdeveniments esportius, professionals o no professionals, se celebraran a porta tancada. L’executiu català també ha assegurat que en les properes hores “s’anunciaran mesures més dràstiques” i demana la col·laboració ciutadana.

Ho han decidit a la reunió del Comitè Tècnic del Pla de protecció civil de Catalunya (Procicat) presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, per avaluar l’evolució del coronavirus. La trobada també ha comptat amb la participació del conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés.

Mesures de compliment obligat

A banda de la prohibició de tots els actes socials que reuneixin més de 1.000 persones, ja sigui en espais oberts o tancats, també s’ha decidit que en el cas que hi hagi menys de mil persones es podran celebrar si no s’ocupa més d’un terç de l’aforament del lloc. D’aquesta manera, es vol garantir una distància mínima de seguretat per evitar contagis. Pel que fa a l’àmbit esportiu, tant l’esport professional com el no professional serà a porta tancada, però en els partits amb menors d’edat els pares podran acompanyar-los.

Aquestes mesures s’aplicaran durant un període de 15 dies, que podrà ser prorrogat.

Durant la roda de premsa, el govern ha reiterat que  són de compliment obligat. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit que hi ha un règim sancionador i que es multarà. En la mateixa línia, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha puntualitzat que “no són recomanacions” sinó una resolució jurídica “i volem que es compleixi”, ha insistit.

La consellera també ha dit que és “un bon moment per abaixar el ritme. Això ens ajudarà a controlar l’epidèmia”. Vergés ha reiterat que la transmissió està molt controlada a Catalunya i que s’estan identificat els contagis.

Subministrament d’aliments

Buch ha explicat que un dels grups de treball del Procicat s’està dedicant a la producció i la logística de distribució d’aliments als establiments comercials funcioni amb normalitat. “Volem transmetre un missatge de tranquil·litat. Estem en fase d’alerta de manera preventiva, per garantir que no es propagui més aquesta malaltia”.

Missatge a la ciutadania: “Comprensió i solidaritat”

Quim Torra també ha avançat que “és possible que en els pròxims dies es prenguin mesures més dràstiques i contundents de les que s’han pres fins ara”. Per això ha demanat “comprensió i solidaritat” a la ciutadania perquè la millor manera de controlar l’epidèmia és “un país unit i coordinat”.

També ha assegurat que el govern està treballant en un pla de mesures econòmiques per pal·liar els efectes en l’economia d’aquesta crisi, en què participen diversos departaments del govern català.

El president de la Generalitat ha insistit que continuem en una fase de contenció, però que el Procicat activa la fase d’alerta per establir noves mesures per evitar la propagació del virus. Aquest pla disposa de dues fases més: emergència 1 i emergència 2.

125 casos a Catalunya

Segons dades fetes públiques pel Departament de Salut aquest dimarts a la tarda, actualment hi ha 125 casos de coronavirus a Catalunya i la malaltia ja ha provocat la mort de tres persones. Les autoritats sanitàries asseguren que el nostre territori encara no es pot considerar una zona d’alt risc. Tot i això, en les últimes hores la Generalitat ha recomanat suspendre les activitats extraescolars en què participin alumnes de més d’un centre. El Departament de Salut tampoc no descarta tancar les escoles a Barcelona i cancel·lar les classes a universitats i instituts si la malaltia es descontrola.

Aquest dimecres també s’ha anunciat que s’ha donat la primera alta mèdica a un pacient de coronavirus.

L’exemple de Madrid

Aquest dimecres també ha comparegut el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha actualitzat la xifra de contagis al conjunt de l’estat. A Espanya s’ha superat la barrera dels 2.000 casos i ja són concretament 2.002. A banda, 47 persones han mort i  136 han rebut l’alta.

Fernando Simón pronostica que d’aquí a uns dies s’ha de veure una reducció de casos gràcies al conjunt de mesures impulsades i també ha vaticinat fins que la crisi es pugui allargar tres o quatre mesos.

Simón ha explicat que la situació és més complicada a Madrid, La Rioja i Vitoria, i que per això s’han pres mesures extraordinàries com el tancamen d’escoles. De moment, el que ja s’ha comprovat és que això a Madrid ha permès reduir les aglomeracions al transport públic i, de retruc, minimitzar el risc de contagi.

Colau crida a reduir l’activitat a Barcelona

L’alcaldesa, Ada Colau, ha demanat reduir l’activitat a la ciutat durant les dues properes setmanes per la crisi del coronavirus. A Barcleona també s’han pres algunes mesures excepcionals com el tancament dels casals d’avis durant 15 dies per evitar contagis i protegir un dels col·lectius més vulnerables, la gent gran. Però perquè aquestes persones no quedin desateses es reforçarà el servei de teleassistència.