En la compareixença a la Comissió de Justícia, Mundó ha explicat que la cinquena i la sisena galeria de la Model ja estan tancades, s’ha traslladat la unitat de geriatria i el mòdul de psiquiatria i a finals de setmana es completarà el trasllat dels interns en règim obert a la presó de Trinitat Vella. Tot plegat, ha fet possible que des del març, quan va començar-ne el buidatge, s’hagi reduït el nombre d’interns, amb alguns dels quals va parlar betevéSi el 6 de març hi havia 931 presos, actualment només en queden 398. En aquest sentit, Mundó ha assegurat que a partir d’ara el trasllat s’intensifica i que “la imatge de furgonetes dels Mossos d’Esquadra traslladant presos cap a altres centres serà constant”. Aquest dimecres al matí n’han sortit dues amb 24 interns. La majoria són presos de règim preventiu que s’han traslladat a Brians 1 i la resta s’han portat a Brians 2.

L’objectiu de la conselleria de Justícia és tancar la Model el 8 de juny i just l’endemà, el 9 de juny, farà 113 anys d’història que va obrir portes. Tot plegat, culminarà un procés engegat a mitjan febrer quan es va començar a buidar Brians 1 per poder convertir el centre en una presó de preventius. Un cop s’hagi tancat la Model, la propietat de l’edifici quedarà en mans de l’Ajuntament que preveu destinar-lo a diversos usos. Segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, “el primer segurament serà una escola de primària”.

Amb el tancament de la Model, el centre de preventius de referència a la província de Barcelona serà Brians 1 almenys fins el 2025, quan està previst que entri en funcionament la nova presó que s’ha de construir a la Zona Franca. Segons ha explicat el conseller Mundó, ja s’està redactant el pla funcional del nou centre, que serà de preventius i de dones en substitució de Wad-Ras. A finals de 2019 està previst que se’n licitin les obres i el 2025 començarà a funcionar.