“Segurament estem parlant d’un error humà”

El degà de la Facultat de Nàutica considera “inexplicable” l’accident al port “amb els mitjans tècnics i procediments que hi ha”

Santiago Ordàs ha explicat al programa 'bàsics' que tots els vaixells actuals estan equipats amb sistemes de radionavegació. Ha afegit que existeix un sistema de control de trànsit marítim que fa molt difícil que es produeixin accidents.

Tot i que ha advertit que "és difícil parlar de les causes sense conèixer totes les dades", Ordàs ha qualificat "d'inexplicable" l'accident que aquest dilluns s'ha produït quan un mercant rus ha enfonsat un pesquer davant del port de Barcelona. L'expert ha insistit que "hi ha uns sistemes tècnics que fan molt difícil aquests tipus de situacions" i ha apuntat a l'error humà com a causa més probable.

Ordàs ha explicat també que els mercants tenen sempre l'assessorament dels pràctics per fer les maniobres d'entrada i sortida del port, però que per la zona on s'ha produït l'accident (a cinc quilòmetres de la costa), "segurament els pràctics ja no hi eren i només hi quedava la tripulació". Segons l'expert, l'enfonsament del pesquer deu haver estat ràpid. "Estem parlant d'una embarcació, el mercant, construïda amb acer i una altra de fibra de vidre," i ha apuntat que "segurament en el moment de la col·lisió, el pesquer ha tingut una via d'aigua gran, ha perdut flotabilitat i s'ha enfonsat".