Els alumnes de l’Institut Ausiàs Marc reben, aquests dies, la visita d’un grup d’estudiants grecs i alemanys. Els van conèixer l’any passat, en la primera part d’un intercanvi, que es va fer a Grècia. Durant la seva estada, els alumnes barcelonins van visitar el camp de refugiats de Diavata, prop de Tessalònica. L’experiència els va marcar tant que en tornar van fer una exposició, al Centre Cívic Tomasa Cuevas, amb textos i fotografies sobre la seva visita al camp de refugiats . A la mostra hi van incloure una llibreta en què els alumnes hi havien escrit algunes dedicatòries i reflexions sobre la visita al camp de refugiats.
Missatges pels refugiats
Ara, aprofitant la visita que els fan a Barcelona, aquest llibre l’han entregat als alumnes grecs perquè siguin ells qui el facin arribar als joves del camp de refugiats. “Al llibre hi hem posat dedicatòries, en què els desitgem el millor; ho hem preparat amb il·lusió”, explica Nerea Isidoro, una de les alumnes de l’Ausiàs Marc que participa en l’intercanvi. Els joves grecs també han preparat un còmic que entregaran als joves del camp de refugiats. Asseguren que ja tenen ganes de tornar-los a fer una visita. “Els nens ens deien coses com: ‘Quan tornareu?, volem tornar a jugar amb vosaltres’, comenta Konstaninos Konstantinidis, un dels alumnes grecs.
Joves als camps
Al camp de Diavata, hi viuen persones refugiades procedents de Síria, l’Afganistan i l’Iraq. Els estudiants expliquen que els va sorprendre que al camp hi visquessin molts joves i adolescents. Durant el dia que van estar amb ells, van compartir estones junts practicant esports, xerrant o jugant a jocs de taula. “Em van explicar que van passar una bona estona i s’ho havien passat molt bé“, comenta la Hala Shawaf, una alumna de l’institut alemany que participa en l’intercanvi i que ella mateixa ha viscut l’experiència de la migració.