Un 16% dels menors que viuen amb les famílies ateses i enquestades per la Creu Roja han passat gana durant els últims tres mesos per falta de recursos econòmics. Les dades són molt preocupants i, segons l'ONG, mostren que l'efecte de la crisi es cronifica i és més profund. El grau d'inseguretat alimentària, que mesura l'accés a la quantitat i la qualitat dels aliments, és elevat: nou de cada 10 enquestats tenen neguit a l'hora d'aconseguir menjar. Un 29% dels enquestats perceben una inseguretat alimentària lleu; un 40%, moderada, i un 21% té una inseguretat severa pel que fa a la nutrició. JOSEP MARQUÈS, president de Creu Roja "L'augment de beques menjador s'ha notat, però seguirem reclamant una renda ciutadana que s'implementi almenys de manera gradual." L'origen del problema és, segons la Creu Roja, en els ingressos: quasi la meitat dels enquestats no poden comprar tots els aliments i necessiten ajuda alimentària, un 40% cobra menys de 500 euros i un 12% no té cap tipus d'ingrés. És per això que es vol reforçar la targeta per a la compra d'aliments, que dóna més autonomia i confiança als usuaris. ENRIC MORIST, coordinador Creu Roja Catalunya "Volem destinar més fons a les targetes de prepagament, perquè dignifiquen i asseguren l'alimentació de tota la família." L'Agència de Salut Pública recomana destinar a una família de quatre membres entre 500 i 600 euros mensuals a alimentació. Per a un terç de les famílies ateses a la Creu Roja, però, la despesa de la compra no pot superar els 200 euros mensuals.

Un 16% de les famílies enquestades per la Creu Roja afirmen que els seus fills no esmorzen mai, un percentatge elevat tenint en compte que en la població general la xifra és del 0,3%. Aquesta és una de les dades destacades de l’estudi, que alerta que nou de cada 10 famílies amb fills de quatre a 12 anys no tenen garantit l’accés a aliments nutritius i saludables. Segons l’ONG, el fet que els menors passin gana és una mostra que l’efecte de la crisi es cronifica i és més profund. Per això, el president de Creu Roja, Josep Marquès, ha reclamat que s’implementi una renda ciutadana de manera gradual.

L’anàlisi alerta que un 21,7% de les famílies pateix inseguretat alimentària severa i, per tant, té dificultats per oferir prou aliments als seus fills. En un 40,7% dels casos la situació és moderada i afecta de manera lleu un 29,5% dels atesos, que tenen problemes per oferir aliments de qualitat.

Segons l’entitat, una de les causes de la vulnerabilitat alimentària rau en la falta de recursos econòmics. De fet, la meitat de les famílies tenen uns ingressos inferiors a 500 €, un 12% no té cap tipus d’ingrés i en un 55% dels casos els salaris arriben a través de donacions. Pel que fa als diners destinats a l’alimentació, la Creu Roja indica que més d’un 30% de les famílies ateses destina menys de 200 euros al mes a l’alimentació, una xifra molt per sota de la que recomana l’Agència de Salut Pública, que fixa entre 500 i 600 euros per a una família de quatre membres. Per això un dels objectius de l’entitat és destinar “més fons a les targetes de prepagament, perquè dignifiquen i asseguren l’alimentació de tota la família”.