Sempre actuava de la mateixa manera. En el punt de mira, principalment una dona d'entre 60 i 88 anys. Quan l'havia seleccionada, la seguia i en el moment en què es trobava sola, li estrebava la cadena d'or. Entre les 10 víctimes també hi ha un jove amb crosses, a qui va robar mentre comprava el bitllet. CARLES VALLÈS, sotsinspector de la Unitat de Seguretat del Transport Metropolità "En cap dels 10 delictes que comet repeteix l'estació, la qual cosa estem parlant que hi ha fets a Collblanc, Hospitalet. D'altres a via Júlia, Línia 4, Hostafrancs, de la 1, Monumental de la 2. És a dir, es mou per tota la xarxa buscant la víctima idònia." De fet, els robatoris es van produir fora de les hores punta i va ser gràcies a les càmeres de seguretat del metro que el van poder identificar. El presumpte autor, de 42 anys i de nacionalitat equatoriana, actualment es troba en presó després de passar a disposició judicial. Aquesta, però, no és la primera vegada. Ja havia estat detingut l'any 2009 per fets similars i va ser condemnat a dos anys de presó i a l'expulsió d'Espanya. Al metro de Barcelona, els agents dels Mossos d'Esquadra tenen identificats uns 150 carteristes que hi treballen cada dia. En total, es registren cada setmana uns 250 fets entre furts i robatoris. I al dia es comenten 1,5 robatoris amb força al suburbà. CARLES VALLÈS, sotsinspector de la Unitat de Seguretat del Transport Metropolità "Abans hi havia grups de persones de 7-8-10 persones que rodejaven la víctima i, pràcticament feien impossible la resposta de la víctima. I això hem aconseguit eradicar-ho. I ara, diguem-ho així, ens costa més detectar els carteristes, perquè són molt més discrets i actuen en grups de dos tres persones." A banda de la pressió policial, l'altra via per allunyar els carteristes del metro és que els jutjats decretin una ordre d'allunyament dels lladres reincidents en aquest mitjà de transport. Ara bé, per poder-la aplicar, els robatoris anteriors han hagut de ser amb violència, un fet menys freqüent.

L’home actuava sempre amb el mateix “modus operandi”. Primer, seleccionava una víctima, normalment dones d’entre 60 i 80 anys, i, després, aprofitava quan estaven soles per cometre l’estrebada de la cadena d’or. Llavors fugia sense que ningú no el pogués interceptar. Un cop comès el robatori, l’home venia la cadena d’or al carrer, sense anar a cap centre de compravenda.

Durant les últimes setmanes, el detingut hauria comès 10 estrebades. Els Mossos d’Esquadra van iniciar una investigació i van analitzar les imatges gravades per les càmeres de videovigilància del metro, cosa que va permetre identificar el detingut. Els agents van difondre la seva imatge a totes les unitats i una patrulla de la comissaria de Nou Barris el va detenir el dia 23 d’agost. Després de passar a disposició judicial, dissabte el jutge va ordenar-ne l’ingrés a presó.

L’home, de 42 anys i de nacionalitat equatoriana, ja va ser detingut l’any 2009 per fets similars. Llavors, el van condemnar a dos anys de presó i a l’expulsió del país, que finalment no es va portar a terme.