En aplicació del Reial Decret llei aprovat pel govern central el mes de juliol, el Departament de Benestar Social i Família reduirà l’import de la prestació econòmica per cuidador no professional corresponent a la Llei estatal de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD) a partir de la nòmina d’agost d’enguany. Així, al mes de setembre, les persones que perceben aquesta prestació la cobraran igualment, però amb una reducció del 15%.

Durant les darreres setmanes i de manera esglaonada el Departament de Benestar Social ha enviat als beneficiaris una carta en què els informa de la mesura. Es tracta, però, d’una comunicació genèrica en què no apareix la quantitat que finalment es cobrarà el mes de setembre en el cas de les persones que reben una ajuda per cuidador no professional. És per això que, en arribar moltes ciutadans de vacances a final d’agost les consultes al telèfon d’informació s’han multiplicat i el servei d’atenció telefònica s’ha saturat amb freqüència, segons han explicat a BTV fonts del Departament de Benestar Social.

Les persones que vulguin saber com quedarà la prestació que perceben després de la retallada del 15% poden dirigir-se als Serveis Territorials i als Punts d’Atenció Ciutadana del Departament, així com a la xarxa d’Oficines de Benestar Social i Família a partir del proper dilluns, dia 3 de setembre. També es pot trucar al telèfon 93 501 75 99 de 8 a 15 hores de dilluns a divendres o al telèfon gratuït 012. Pel que fa als recursos en línia, hi ha informació detallada al web de Benestar Social i Família.

Les prestacions que no són per a cuidador professional no es veuen afectades per la disposició transitòria aprovada pel govern central, que concentra les retallades en els cuidadors familiars, que suposen la majoria de les ajudes. Fa unes setmanes, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va afirmar que la reforma de la llei de la dependència que proposa el Govern espanyol suposa una invasió competencial “flagrant” per a Catalunya i va anunciar que recorreria la reforma davant el Tribunal Constitucional. Els canvis impulsats des de Madrid requeriran una retallada anual de, com a mínim, 76 milions d’euros per a Catalunya.