325.000 nens, gairebé el 24% dels infants de Catalunya, viuen sota el llindar de la pobresa. S'han convertit en el col·lectiu més afectat per la crisi. MARTA ARIAS, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'UNICEF "Hay más niños pobres y además són más pobres, además de esto la pobreza se está haciendo cada vez más persistente, se mantienen año a año. Hay un número de niños que viven distintos años consecutivos en esta situación de pobreza." Les famílies d'un de cada deu nens tenen ingressos per sota dels 11.000 euros anuals. Això representa el doble que la mitjana de la Unió Europea. Unicef alerta que la pobresa a Catalunya té cara de nen i fa una petició clara. MARTA ARIAS, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'UNICEF "Los niños en el corazón de las políticas..." La situació econòmica provoca, a més, un deteriorament en aquestes llars que viuen en un ambient de tensió constant i que acaba repercutint de ple en els membres més petits. Unicef alerta també que en nens que requereixen tractaments específics aquesta pobresa els pot conduir a situacions irreparables.

L’informe detecta que la crisi ha canviat el perfil de la pobresa i està impactant, sobretot, en famílies joves amb infants. A Catalunya el 23,8% dels menors de 18 anys viuen en llars per sota el llindar de pobresa. La taxa de risc de pobresa és del 62% en les llars on ningú no treballa, del 29% en les cases on treballa una persona i del 16% en les llars on treballen dues o més persones. Així a Catalunya, malgrat treballin dues persones de la família, 1 de cada 6 infants viu una situació de pobresa. El risc de pobresa es dispara en els casos d’infants amb pares estrangers no comunitaris i arriba al 45%, una de les taxes més altes d’Europa.

Unicef assenyala que les polítiques públiques tenen un impacte escàs en la reducció de la pobresa infantil en comparació amb altres grups d’edat i amb altres països europeus. Les transferències públiques redueixen en un 27% la pobresa infantil. En canvi, en el cas de la gent gran, el cobrament d’alguna prestació ajuda a reduir la pobresa un 75%.