Després de més de 40 anys de reivindicació veïnal, la plaça de Sant Miquel, del barri Gòtic, s’ha tornat a omplir d’infants. La reforma que hi ha fet l’Ajuntament —hi ha habilitat un àrea de jocs infantils— ha propiciat que moltes famílies d’altres barris s’hi desplacin per jugar amb la mainada. La reforma no hauria estat possible sense una lluita veïnal. Teresa Caja, veïna del Gòtic i una de les poques persones que viuen a tocar de la plaça de Sant Miquel des que va néixer, ha viscut l’evolució de la plaça.
“Un sentiment agredolç”
Caja i la seva família, que vivien al bell mig de la plaça, l’any 1949 van rebre una carta d’expropiació de l’Ajuntament. El 1958, els van enderrocar l’edifici i es van haver de traslladar just al pis del davant. De mica en mica van veure com l’espai s’anava convertint en un aparcament per a treballadors de l’Ajuntament i com el barri s’anava quedant orfe d’un espai veïnal. Ara, però, la nova imatge de la plaça llueix com quan la Teresa era jove. Afirma sentir-se satisfeta però a la vegada té “un sentiment agredolç” ja que “molts dels que van començar la lluita no podran gaudir de la plaça perquè ja estan morts”.
Del soroll dels cotxes al dels infants
Les famílies, sobretot, destaquen com és d’innovador el parc. Marta Pla, veïna del barri, considera que es tracta d’un espai molt modern ja que no s’assimila als parcs convencionals. Aquest, per exemple, té llits elàstics, precisament un element que agrada a la filla de Natàlia Ribes, que han vingut des de Gràcia amb metro per jugar al parc després que uns amics els ho recomanessin. Alberto Montes, que viu a la Dreta de l’Eixample, explica que li agrada passejar pel nucli antic “sobretot ara que no hi ha gaire turisme“. De fet, afirma que li ha sobtat molt veure “tants nens en un barri on abans pràcticament no se’n veien”. Afegeix que abans era una plaça “dura”, però ara és un “espai agradable”.
En total són més de 4.000 metres quadrats per al gaudi del barri que han costat 2.166.000 euros al consistori.