L’Ajuntament va posar en marxa, el mes de maig, un pla de xoc per a la salut mental destinat als afectats per la pandèmia. Entre les moltes eines, es van crear, dins de les xarxes de resposta socioeconòmica, grups de suport emocional per a aquelles persones que ho estan passant pitjor per la crisi de la covid.

Com funcionen els grups de suport emocional?

Ara mateix, l’accés a aquests grups es fa després d’una derivació des de les xarxes de suport socioeconòmic que funcionen en sis districtes de la ciutat situats al Raval, el Besòs i el Maresme, la Trinitat Vella, la Marina, la Trinitat Nova i Ciutat Meridiana. Aquí un psicòleg valora, després d’una entrevista, si la persona és la candidata per integrar-se en aquests grups de suport emocional o si bé cal derivar-la a un altre tipus de servei més especialitzat.

El primer grup ja funciona al Casal Trinitat Nova i està integrat per cinc persones i una psicòloga. La Montserrat, una de les usuàries, explica que treballava d’auxiliar de geriatria quan la primera onada del coronavirus va arribar, va estar dos mesos malalta, va perdre la feina i, finalment, la seva mare va morir al setembre. Ara, amb altres dones que han passat per una situació similar, la Montserrat pot compartir vivències i sentir-se una mica més alleugerida.

Incertesa, angoixa i ràbia

Aquests grups reben el suport de psicòlegs professionals que ha posat a disposició el Col·legi de Psicologia de Catalunya. Si és necessari, ells deriven els casos més greus a altres serveis.  

Segons Dolors Liria, membre de la Junta de Govern del Col·legi de Psicologia i supervisora d’aquest primer grup de suport, “aquestes persones estan en una situació de precarietat i vulnerabilitat social. Als malestars naturals derivats d’aquesta pandèmia que tots patim, s’hi sumen en el seu cas les preocupacions derivades per la seva supervivència econòmica“. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, apunta que “la primera onada va generar por i incertesa. Ara és diferent i s’hi sumen l’angoixa, el malestar i la ràbia, tot plegat, és un còctel de noves sensacions”.