L’illa està formada per tres grups d’edificis de protecció oficial, promoguts pel Patronat Municipal de l’Habitatge, CCOO i UGT respectivament. En total, s’hi van construir 199 pisos que es van entregar entre el 2007 i el 2010.

“S’hi viu tranquil perquè tota la zona és per als vianants. Entenc que hi hagi soroll amb les festes al Fòrum, però l’última Mercè va ser un horror. La Pilar era veïna del Guinardó abans de traslladar-se a un dels blocs, i assegura que no en marxaria. Valora molt l’espai per caminar i la proximitat del mar, tot i que admet que, segons com bufi el vent, sent les olors de la depuradora d’aigües del Fòrum.

El Juan i la Concepción viuen a la zona des de 1968, quan van deixar el seu poble natal a Galícia. De fet, el Juan va treballar a la cotxera d’autobusos de Llevant, que ocupava els terrenys on hi ha ara els pisos. “Ha canviat tot molt. Ara és com un barri dels bons de Barcelona”. La Concepción, però, alerta de les molèsties que generen els consumidors de droga que hi ha a la zona, a tocar de la narcosala del carrer de Llull: “Entren als portals per punxar-se, ahir vaig haver de netejar sang i he trobat xeringues a l’escala“. La Rosa María és l’encarregada de la neteja d’una de les comunitats de veïns, i es queixa de la passivitat que, segons ella mostren els Mossos d’Esquadra. “Quan els truco em diuen que obri jo mateixa els papers de plata que trobo preparats, i que els llenci si veig que no hi ha droga”.

Al mig de l’Illa Fòrum hi ha un solar tancat que, segons els plans de les fases d’urbanització presentats l’any 2007, havia d’estar ocupat per uns jardins. Als de 2008, però, ja hi apareix com un terreny destinat a la construcció d’habitatges. El solar va pertànyer a la promotora Reyal Urbis, que més tard el va vendre a una altra entitat, ara absorbida per Catalunya Caixa Immobiliària.

Molts dels locals comercials projectats als edificis de l’Illa Fòrum es troben també buits. En el cas dels dos locals del bloc del Patronat Municipal de l’Habitatge, s’han fet diverses subhastes —l’última, el 6 de maig— que han quedat desertes. Segons fonts properes al patronat, hi ha hagut gent que ha mostrat interès pels locals, però s’ha fet enrere pels prejudicis que tenen en veure la proximitat amb el barri de la Mina.

El Han, propietari del bar La Cantonada, situat a un dels pocs locals ocupats de l’illa, es queixa que no hi ha prou activitat a la zona de forma explícita. “Al meu país, la Xina, en un any ho tenen tot construït. Aquí, en canvi… La gent no és eficient”. En aquest sentit, coincideix amb els titulars d’una farmàcia propera, que esperen que el negoci revifi quan s’acabi la construcció dels edificis de la Universitat Pompeu Fabra a la zona.

Els comerciants de l’Illa Fòrum reneguen de la manca de moviment de gent a la zona i la lentitud de les obres del voltant i assenyalen la torre Illa Fòrum. Des de la Promotora Espais, propietària de l’edifici, s’afirma que el projecte no està totalment aturat. Tot i això, l’aspecte de l’edifici no ha variat des de 2008.

Arrossega la imatge amb el clic del ratolí per observar l’Illa Fòrum en 360 graus.