A peu de carrer, el responsable de Recursos Humans de Zurich Assegurances ha recollit les 48.000 signatures de forma digitalitzada, obtingudes a la plataforma Change.org. Ara bé, no hi ha hagut cap moment per a la conversa ni tampoc per a l’intercanvi d’impressions, segons ha explicat Raquel de Haro, portaveu del sindicat Comissions Obreres.

Segons Toledano, Zurich el va despatxar el 2013 després d’anar amb el seu xicot en un acte social organitzat per l’empresa. A partir d’aquí el treballador explica que, tot i que els dos primers anys de feina era tractat correctament, a partir d’aquella trobada la seva gerent “va canviar d’actitud” i les males cares van ser constants, fins que va arribar l’acomiadament. És precisament basant-se en aquests fets que Toledano argumenta que es tracta de discriminació contra l’orientació sexual.

Per contra, l’empresa explica que aquesta mesura es va prendre perquè havia finalitzat el projecte en el qual treballava Toledano.

La propera cita en què es trobaran empresa i treballador serà el 20 de maig, la primera citació del judici. Segons Raquel de Haro, abans d’arribar a aquest punt “s’ha intentat entendre’s amb l’empresa per la via de la negociació”, però no ha estat possible. Per això, Toledano va procedir a fer la demanda, ara fa un any, amb l’argument que el seu acomiadament no té cap causa justificada i és exclusivament la causa sexual. Per tant, segons Haro, “tots els indicis apunten que es tracta d’una vulneració dels drets fonamentals”.

La manca d’un registre

En els darrers 10 anys, l’àmbit laboral recull un 14% de les denúncies per homofòbia, segons dades de l‘Observatori contra l’Homofòbia. Pel que fa a l’any 2013, l’Observatori va registrar 66 denúncies en l’àmbit laboral, un 17% del total, que són 384.
Tot i així, Haro critica que “no hi ha un registre per a les denúncies de discriminació contra l’orientació sexual”. A més, la portaveu de CCOO denuncia que, a la feina, és molt complicat denunciar perquè “no és sempre fàcil de demostrar, hi ha molta invisibilització” i “moltes de les demandes no es fan per por de quedar-se sense feina”.