Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han identificat una nova parla que fan servir els joves catalans d’origen llatinoamericà. L’anomenen “llatinoespanyol” i barreja variants de l’espanyol de l’Amèrica Llatina amb el català i el castellà que es parla a Barcelona.

L’investigador principal d’aquest estudi, el professor de la UAB Víctor Corona, ha explicat que el ‘llatinoespanyol’ demostra “la multiculturalitat que existeix a la ciutat de Barcelona” i ha afegit que la investigació “posa en evidència que el procés de socialització lingüística de les noves poblacions a Catalunya és molt complex”. Els investigadors observen el “la pronúncia de la ce com una essa” i l‘aspiració de la essa final en la seva manera de parlar. Observen, a més, que utilitzen expressions en català quan es fa referència al món acadèmic. Una de les curiositats que es destaca és l’accent caribeny en determinades expressions, encara que els joves que l’usen no tinguin aquest origen. Els investigadors han detectat que s’utilitza molt la paraula “man” per fer referència a una persona.

L’estudi s’ha publicat a la revista ‘International Journal of Bilingual Education and Bilingualism’. S’han analitzat converses entre estudiants de diversos centres d’educació secundària de Barcelona entre el 2006 i el 2009.