Aquesta edició de Construmat mira cap a Rússia, el Brasil o Colòmbia. La fira vol facilitar a les empreses espanyoles la possibilitat d'accedir als mercats estrangers més dinàmics, per compensar així la debilitat del mercat intern. Per això el saló ha organitzat, per primer cop, un Foro Contract, en què es presenten 170 projectes de països emergents perquè les empreses d'aquí els puguin dur a terme. JOSEP MIARNAU, president de Construmat "Hem portat moltes delegacions estrangeres. Hem portatgs molts projectes de l'estranger que es puguin cotitzar aquí. El que volem és que realment aquest Construmat agafi un nou camí que sigui un camí de negoci. D'un negoci que ens ajudi a sortir d'aquesta crisi que avui en dia patim." Les dimensions del saló s'han reduït respecte a altres edicions. Fa uns anys, en plena bombolla immobiliària hi participaven més de 4.000 empreses mentre que ara n'hi ha 600. El sector està tocat per la crisi i prova d'això n'és aquest estand. Per primera vegada aquesta empresa d'impagaments té un espai a la fira. Durant els últims anys la construcció de nous habitatges ha caigut en picat i això ha fet que el sector hagi hagut de buscar noves fórmules de negoci, com ara les rehabilitacions d'edificis. I aquí hi ha mercat perquè el 60% del parc d'habitatges espanyol té més de 25 anys. A Construmat també hi ha novetats. Aquests endolls, per exemple, són mòbils i es poden ajustar a les necessitats de cada moment. Eviten cables i haver de fer obres si se'n volen col·locar de nous. SERGI GRAMAGE, soci gerent de Metalper "Al final el que estem parlant és de canviar el concepte d'haver d'anar a l'aparell a buscar l'endoll; sinó que l'endoll pugui venir cap a l'aparell." El certamen s'acabarà divendres i serà aleshores moment de fer balanç, de veure si la projecció exterior del sector ha tingut resultat.

En total, Construmat acollirà 12 delegacions de diversos països, que portaran projectes amb una inversió potencial de 30.000 milions d’euros. Entre aquestes iniciatives hi ha, per exemple, la construcció d’un milió d’habitatges al Brasil. I al mateix país s’hi ha de fer el Museu del Demà i la Vila Olímpica de Rio de Janeiro. Destaquen també els projectes que s’han de dur a terme a la capital de l’Argentina, Buenos Aires, on s’han de fer habitatges socials i un nou barri marítim.

El certamen també aposta per la rehabilitació i l’eficiència energètica, sobretot tenint en compte que un 60% dels habitatges espanyols es van construir abans de 1980. En aquesta línia, s’han organitzat l’Innovation Center i el Building Solutions World Congress.

El primer, és un fòrum internacional en què 12 centres tecnològics presentaran els prototips més innovadors a les empreses participants al saló. S’hi podran veure, entre altres productes fruit de la investigació, un formigó que s’autorepara gràcies als bacteris que conté o bé un aïllant sostenible elaborat amb escorça de pi.

El Building Solutions World Congress, reunirà més de 65 experts de 15 països diferents que analitzaran les noves tendències del sector. Ho faran a partir d’obres ja construïdes, projectes desenvolupats seguint quatre paràmetres: innovació, sostenibilitat, rehabilitació i eficiència energètica.

Renfe reforça el servei que enllaça amb Madrid i València

Coincidint amb el saló, que ocuparà els pavellons 2 i 3 del recinte firal de la Gran Via, Renfe ha reforçat els serveis d’AVE i llarga distància que uneixen Barcelona amb Madrid i València. En concret, des d’aquest dimarts i fins divendres, 24, hi haurà 11.116 places extres als serveis d’AVE de la línia Barcelona-Saragossa-Madrid. Pel que fa als trens llarga distància que uneixen Barcelona i València, n’hi haurà 3.332 més.