Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona han identificat la població de cèl·lules tumorals residuals que són responsables de la reaparició del càncer de còlon a altres òrgans, després de l’extirpació del tumor primari. Segons l’estudi, publicat aquest dimecres a la revista ‘Nature’, aquestes cèl·lules tumorals residuals romanen ocultes en el moment de la cirurgia, principalment al fetge o al pulmó, i són les responsables de la metàstasi.

La recerca, comprovada en experiments amb ratolins, demostra que la immunoteràpia primerenca, anterior a la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules, abans que hagin iniciat el desenvolupament d’una metàstasi, i així prevenir les recaigudes. La investigació ha permès determinar que les cèl·lules responsables de la recaiguda són capaces de desprendre’s del còlon, migrar fins al torrent sanguini, arribar al fetge i romandre ocultes durant un temps després de la cirurgia.

El treball obre la via a desenvolupar enfocaments terapèutics i eines diagnòstiques nous per frenar la progressió de la malaltia i millorar-ne el pronòstic, “entendre i evitar el fenomen de les recaigudes després de la cirurgia és una necessitat mèdica no resolta. Després de molts anys investigant el càncer de còlon, hem fet un primer pas per prevenir les metàstasis en pacients que debuten amb una malaltia localitzada”, explica el Dr. Eduard Batlle, cap del laboratori de Càncer Colorectal a l’IRB Barcelona.

El càncer de còlon, el tercer més comú al món

El càncer de còlon és el tercer més comú al món, amb prop de dos milions de casos nous cada any. La majoria dels pacients són diagnosticats quan el tumor encara està localitzat al còlon o al recte. Aquests tumors s’extirpen mitjançant cirurgia i, en molts casos, es tracten amb quimioteràpia amb la intenció d’evitar les recaigudes a la malaltia. Tot i això, en un percentatge de pacients comprès entre un 20 i un 35 %, el càncer reapareix en altres òrgans vitals en forma de metàstasi.