Activistes del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu han ocupat aquest dimecres la seu del districte municipal a la plaça d’Orfila per demanar una solució per a la Maria i el León, una parella de 60 anys que al maig van ser desnonats d’un habitatge de Càritas al carrer de Pons i Gallarza. El sindicat reclama que se’ls incorpori amb caràcter d’urgència a la mesa d’emergència per poder optar a un habitatge digne. La família viu ara en una pensió al carrer d’Avinyó, al barri Gòtic, l’alternativa que van oferir-los els Serveis Socials.

L’ocupació s’ha acabat poc abans de les 14 hores del migdia, quan els activistes han decidit marxar perquè han aconseguit una reunió per aquest dijous amb els Serveis Socials i la regidora d’Habitatge, Lucia Martín.

Denuncien que la pensió té unes “condicions penoses”

Membres del sindicat d’habitatge asseguren que la pensió té unes “condicions penoses”. Entre els problemes, diuen que hi ha humitats i inundacions. També critiquen que no hi ha règim de visites i que la “dieta insana i de quantitats insuficients” i que no són condicions de vida dignes per a ningú. També al·leguen que l’estat de salut física i emocional de la família, així com la seva situació socioeconòmica, és especialment delicat.

Membres del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu ocupen la seu del districte

Per això, a banda d’exigir que se’ls inclogui a la mesa d’emergència, també demanen que la nova llar reuneixi les condicions mínimes d’habitabilitat, és a dir, que tingui una habitació, menjador, cuina i lavabo propis. Entre els requisits també hi ha que no sigui necessari pujar i baixar escales, perquè la dona té limitada la mobilitat, i que el pis estigui al districte de Sant Andreu.

Un desnonament controvertit

El cas d’aquesta parella va ser força controvertit perquè qui gestiona la llar d’on se’ls va desnonar és la Fundació Foment de l’Habitatge Social, vinculada a Càritas de Barcelona. Es tracta d’una casa protegida i reservada per a famílies sense recursos, i precisament així és com hi van accedir: a través d’un programa social que segona la fundació, no van complir.