L’Hospital Sant Joan de Déu és pioner en l’atenció dels pacients de càncer infantil, i ha alertat que des que va començar la pandèmia, la recaptació privada per a la investigació ha caigut gairebé a la meitat, un 44 % respecte al 2019, i això posa en risc la recerca per a l’any vinent.

La responsable de la Unitat de Recaptació de Fons d’aquest centre hospitalari, Gloria García, ha explicat que des del març passat es van haver d’aturar totes les activitats solidàries en què s’aconseguia els diners per mantenir la recerca en els tumors i tractaments del càncer infantil. García ha afegit que “ara ens hem hagut de reinventar, fem esdeveniments en línia, però no és el mateix“. Si el 2019 es van recaptar 1.195.000 euros, en tot el 2020 es van aconseguir 768.000 euros.

Mantenir els 45 investigadors de càncer infantil contractats

“Tots els diners que aconseguim van a la recerca”, ha apuntat la responsable de la recaptació, i recorda que des de la Fundació de l’Hospital tenen 45 investigadors contractats que no es poden aturar. Entre les fites aconseguides hi ha teràpies pioneres, com ara per a leucèmies refractàries o un tractament d’immunoteràpia per a pacients amb mal pronòstic.

En el Dia Internacional contra el Càncer, l’any passat es van poder recaptar 400.000 euros gràcies a un miler de xocolatades solidàries que es van fer a Catalunya i arreu de l’estat. “Això ens va salvar la investigació per a aquest any”, ha admès García, però ara tenen la mirada posada en l’any vinent. Aquest any es pot participar en la xocolatada solidària fent una donació en línia.

Pulseras Candela, l’impuls imparable de les famílies d’infants amb càncer

El tractament del càncer infantil està cobert per la sanitat pública. Però la recerca es finança, sobretot, en les aportacions privades, ja que la incidència de la malaltia en infants és molt baixa comparada amb altres malalties. De fet, hi ha un cas de càncer infantil per a cada 200 casos de càncer en adults, segons dades de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Per això, els familiars que pateixen o han patit la malalties en infants de la família saben com n’és d’important la investigació i l’aportació de fons per avançar en la lluita contra aquest càncer. L’associació Pulseras Candela va néixer el 2014 i treballa per aconseguir col·laboracions econòmiques. L’any passat va veure com les aportacions van caure un 60 % amb la pandèmia, i fan una crida a no deixar de col·laborar. “Els qui ho hem patit de prop no ens podem estar de braços creuats”, diu convençuda la Sílvia, cofundadora de l’associació. “El coronavirus marxarà, però el càncer infantil només es cura amb recerca”, diu convençuda.