Avui dia hi ha tractaments que ajuden a controlar la infecció del VIH, però encara no s’ha trobat la manera d’eliminar aquest virus. La principal barrera per aconseguir-ho és que els pacients infectats tenen a l’organisme unes cèl·lules que amaguen aquest virus i que són immunes als tractaments. Aquests virus amagats poden reactivar-se i tornar-se a estendre pel cos del pacient.

Ara, però, el grup de malalties infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron ha obert la porta a un nou camí per trobar una cura definitiva al VIH. Han trobat una manera de detectar els amagatalls dels virus, els anomenats reservoris, tal com explica un dels metges d’aquest servei, Adrià Curran: “Es tracta de posar-li una bandereta per poder destruir-lo de manera dirigida. Si no destruïm el reservori no aconseguirem curar la infecció”.

Per fer l’estudi, han extret cèl·lules d’una vuitantena de pacients infectats, han reactivat el virus i han descobert que sorgeix una molècula que poden identificar. Ara estan provant fàrmacs que s’utilitzen en tractaments oncològics, però no són del tot efectius perquè també destrueixen cèl·lules que el cos necessita. Per això, el pas següent és crear un medicament específic.

30.000 persones infectades a Catalunya

Avui dia, a Catalunya hi ha prop de 30.000 persones amb el VIH. El que més preocupa els investigadors, però, és que cada any hi ha 600 noves infeccions, aproximadament. Asseguren que aquesta xifra hauria de disminuir i que si no és així és perquè la població s’ha relaxat. Per això, destaquen la importància de treballar per diagnosticar la malaltia el més aviat possible i de continuar amb programes d’educació sexual.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a