(ACN) L’Hospital de Sant Pau ha incorporat un robot quirúrgic de supermicrocirurgia, que aporta una gran precisió en les intervencions. Només n’hi ha quatre més a Europa: a Alemanya, Itàlia, Suïssa i Finlàndia. El centre ha posat en marxa el programa de microcirurgia robòtica per a limfoedema i acaba d’operar el primer pacient. “El robot Symani reprodueix exactament els moviments naturals de les mans del cirurgià, els copia i aporta un grau de precisió que l’especialista només pot aconseguir amb una formació elevada i entrenament i en condicions òptimes”, afirma el director del Servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau, el doctor Jaume Masià. L’hospital té previst fer entre vuit i 10 intervencions al mes amb aquest robot.

“La cirurgia és molt més reproduïble i fiable, tant per al professional com per al pacient”, afirma el doctor Masià. “Amb aquesta tecnologia es pot reproduir una cirurgia d’alt nivell en tots els pacients i ampliar indicacions que estaven fora de l’abast humà”.

A l’estat hi ha més d’un milió de persones amb alteracions al sistema limfàtic

El limfoedema és una acumulació de líquid en una extremitat a causa d’una interrupció o alteració del sistema limfàtic, que forma part del sistema immunitari. Les seqüeles del tractament de determinats càncers (de mama, melanoma, sarcomes…) són una de les causes més freqüents. Al món hi ha més de 300 milions de pacients afectats per alteracions del sistema limfàtic i a l’estat espanyol es calcula que superen el milió.

Aquesta tecnologia permet més precisió a l’hora de realitzar les sutures microquirúrgiques, amb fils i agulles més petits que les tècniques convencionals, i minimitza les possibles complicacions postoperatòries d’una cirurgia que és d’alta complexitat.

L’Hospital de Sant Pau va iniciar la cirurgia del limfoedema a Europa. “No és només adquirir o disposar de la tecnologia, sinó que Sant Pau, amb la seva expertesa, faci que aquesta tecnologia sigui més efectiva i precisa en la pràctica clínica real i aporti més beneficis per als pacients”, subratllen.

Com és el robot?

El robot Symani consisteix en dos microcanells robòtics comandats des d’un seient estació remot dissenyat per millorar la capacitat del cirurgià a l’hora d’accedir a la fràgil anatomia limfàtica que necessita ser reconstruïda. El robot disposa d’uns braços articulats que es poden moure de manera molt senzilla per facilitar els procediments quirúrgics en qualsevol regió anatòmica del cos. Des de l’estació remota, el cirurgià controla directament els canells robòtics de la mateixa manera que controlaria l’instrumental habitual.

La tecnologia combina el moviment i captura els moviments de la mà del cirurgià. Permet reduir la tremolor inherent de les mans perquè els cirurgians puguin fer micromoviments precisos i una microcirurgia altament complexa.

L’àrea de la intervenció es mostra ampliada fins a 30 vegades en una pantalla mitjançant una càmera. A més, el robot també ofereix la possibilitat d’utilitzar-lo amb un sistema que permet veure les imatges en 3D.