L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha estrenat una unitat pionera a tot l’estat per tractar els adolescents menors de 18 anys amb trastorns alimentaris greus. El fet diferencial respecte d’altres centres hospitalaris és que preveu l’ingrés de la família i de la pacient en un apartament proper a l’hospital per seguir el tractament en una de les fases.

La unitat està pensada per a menors que no han pogut estar estabilitzades, tot i portar més d’un any en tractament en hospitalització total o parcial. Hi treballa un equip de 12 professionals de diferents especialitats com psiquiatres, psicòlegs, nutricionistes, infermeria, educadors, treballadors socials i una docent. La unitat té tota la informació monitoritzada amb una pantalla situada a la sala de treball, que permet als professionals conèixer en tot moment i a temps real l’evolució de totes les pacients: pes, saturació, tensió i dies d’ingrés, entre d’altres.

Quatre mesos de tractament

La unitat té una capacitat per atendre 20 pacients de forma simultània i té previst tractar-ne al llarg de l’any uns 60. El tractament intensiu té una durada d’uns quatre mesos i està dividit en quatre fases:

  • Hospitalització: Ingrés de la pacient en un espai habilitat que disposa de quatre habitacions (tres de dobles i una individual), dues sales polivalents i un espai de calma. Està previst un ingrés de 30 dies. Aquí, els professionals treballen per aconseguir que la pacient recuperi un patró d’alimentació saludable. En aquest període es fa la metodologia “family meal“, on es reprodueix un àpat en família amb l’acompanyament de l’equip mèdic.
  • Ingrés de la pacient i la família en un apartament: La família s’incorpora al tractament i es trasllada a viure amb la pacient en un apartament a prop de l’hospital. Aquí els professionals continuen el tractament amb teràpies grupals i individuals i guien la família perquè puguin afrontar situacions que apareguin a la vida quotidiana fruit de la malaltia.
  • Trasllat al domicili amb tractament a casa: Quan els professionals consideren que la pacient i la família poden reincorporar-se a la vida habitual tornen a casa. L’equip mèdic es trasllada periòdicament al domicili per continuar el tractament. Es treballa l’autonomia de la pacient amb l’alimentació i es prepara la tornada a l’escola.
  • Vinculació a la Unitat de TCA de referència: Última etapa en què l’equip de professionals de l’hospital acompanyen la pacient a la derivació de la unitat de TCA a la seva zona de referència per districte. L’objectiu és assegurar la continuïtat assistencial del procés terapèutic.

Trastorn que afecta entre un 5 i un 8 % de la població jove i adolescent

Aquests tipus de transtorns afecten entre un 5 i un 8 % de la població jove i adolescent. En la meitat dels casos, la malaltia es manifesta abans dels 14 anys i entre un 20 i un 30 % dels casos evoluciona cap a la cronicitat. Es tracta d’una de les malalties amb més prevalença en els centres de salut mental infantojuvenil (CSMIJ). Els professionals de la salut mental han constatat que arran de la pandèmia s’han incrementat els casos en nenes més joves i presenten un perfil més greu.