Educació recula i torna a endarrerir l’inici de curs perquè els docents tinguin més temps per preparar l’inici de curs. Així, les escoles i instituts començaran les classes del curs escolar 2024-2025 el 9 de setembre i s’acabaran el 20 de juny. Aquesta és la data que el Consell Escolar va demanar al Departament d’Educació, per donar almenys cinc dies laborables als docents per preparar el curs després de les vacances.

Així doncs les dates d’inici de curs són les següents:

  • educació infantil, primària i ESO: 9 de setembre
  • batxillerat i FP (CFGM): 12 de setembre
  • FP (CFGS): 19 de setembre

Decisió presa després d’escoltar la comunitat educativa

L’anunci l’ha fet aquest migdia la consellera d’Educació, Anna Simó, que ha explicat que el canvi s’ha aplicat perquè les direccions ho demanaven “de forma molt majoritària”. Malgrat això, ha defensat l’avançament del curs com una mesura positiva sobretot per a l’alumnat vulnerable. I responent a la petició dels sindicats que les classes comencin el 12 de setembre ha afirmat amb contundència que “això no passarà mentre jo sigui consellera”.

No es fixa un criteri estable

Simó ha dit que aquesta és una decisió que es pren “de forma excepcional” i que no determinarà que a partir d’ara sempre ha de ser així. Segons la consellera cal un debat més a fons sobre l’horari escolar i per tant, fins que això passi, i es marqui un criteri fix, es flexibilitzarà l’inici “cap a la data que té més consens”. En aquest sentit, Simó ha explicat que ha demanat un avaluació sobre una “possible reorganització de la jornada escolar”. En concret, vol una avaluació de l’horari intensiu a secundària. L’objectiu és que aquest sigui un tema de debat “clau” per a la propera legislatura.

Aposta per la formació al juliol

En la mesa sectorial d’aquest dijous, Simó també ha plantejat als sindicats la voluntat del departament d’establir un nou pla de formació que faci que el juliol es pugui dedicar a aquesta qüestió. Aquesta formació estaria vinculada a “incentius” relacionats amb la carrera professional. 

Tercer curs amb canvi de dates

L’avançament del calendari escolar va ser una de les mesures estrella del conseller Josep Gonzàlez-Cambray que va anunciar-ho amb el president Pere Aragonès el 2022, amb l’argument que així es millorava la conciliació familiar i es “racionalitzava” el calendari. L’anunci va provocar diverses vagues i protestes sindicals, i va iniciar un període d’extrema tensió entre els sindicats i Educació.

El 2023 Cambray va establir un criteri estable per evitar haver de negociar cada any la data d’inici del curs, de forma que es va fixar que les classes comencin sempre el quart dia laborable de setembre per a l’educació bàsica i el primer dia laborable després de la Diada per a la postobligatòria. Un criteri que ara queda en suspens.