L’Hospital Infantil Vall d’Hebron fa un gran salt qualitatiu pel que fa a la rehabilitació i recuperació d’infants i joves amb l’estrena d’un gimnàs pediàtric ubicat al mateix edifici. Això implica que els pacients ambulatoris no hauran de desplaçar-se fins a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, i que els hospitalitzats no hauran de fer la rehabilitació a les habitacions. És un fet important quan entre els usuaris d’aquest espai hi ha pacients oncològics, de traumatismes, de grans cirurgies o transplantaments.

Però, a més d’estalviar trasllats, aquesta àrea terapèutica de rehabilitació està dissenyada per motivar els joves i infants, amb una decoració i elements inspirats en l’atletisme, el bàsquet i el surf. La idea és que assimilin el procés de rehabilitació amb un entrenament esportiu, enmig d’un ambient acollidor.

Un espai on l’entrenament esportiu es fon amb la rehabilitació

La nova àrea, impulsada per The Ricky Rubio Foundation i la Fundació la Caixa, comprèn 220 metres quadrats, en què hi ha una sala polivalent per a pacients ambulatoris i ingressats, on es pot veure dibuixada una pista d’atletisme a terra i un rocòdrom a les parets. És l’espai de les bicicletes el·líptiques, matalassos, espatlleres i altres materials esportiu, com una cistella de bàsquet. A més, hi ha dues sales per fer tractaments individuals, dues sales de teràpia ocupacional i una segona sala polivalent dedicada a fisioteràpia respiratòria.

A partir d’aquest espai, s’ha desplegat una millora qualitativa dels tractaments. “Hem creat programes de rehabilitació en grup, que abans no podíem fer per espai. Ja funcionen per a pacients
oncològics, amb escoliosis o pectus excavatum. També tenim programes de telerehabilitació”, explica Judith Sánchez-Raya, cap de Medicina Física i Rehabilitació, entre la resta de tractaments i programes en marxa.

Un 37 % més de joves i infants atesos

L’estrena d’aquest gimnàs de rehabilitació ha permès acollir un 37 % més de joves i infants. “Hem passat de tractar 540 pacients l’any a 750“, apunta Albert Salazar, gerent de l’Hospital Vall d’Hebron.

Això ha estat possible pel nou espai, però també per una ampliació de plantilla. “Hem creat un equip de dos fisioterapeutes, una terapeuta ocupacional, una administrativa i TCAI de tarda”, afirma Álex Ginés, coordinador de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional de Vall d’Hebron. L’horari s’ha ampliat a la tarda. Ara el servei obre de 8 a 20 h i permet que els pacients ambulatoris no hagin de saltar-se l’escola i les famílies tinguin més opcions horàries per conciliar.