L’Hospital Clínic ha posat en marxa l’estudi Envelliment del cervell saludable, que mitjançant un qüestionari d’uns 20 minuts vol determinar si la persona té un risc alt de patir Parkinson. Existeixen tot un seguit de símptomes inespecífics que ens poden posar sobre la pista d’un estadi precoç de la malaltia.

Els forts malsons, parlar quan dormim o realitzar moviments sobtats, totes les persones que presenten aquests problemes després patiran una malaltia neurodegenerativa”
Maria Josep Martí, neuròloga de l’Hospital Clínic

La Dra. Maria Josep Martí, de la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment del Clínic, n’enumera alguns dels més comuns: “Els trastorns que es presenten durant el son, especialment els forts malsons, parlar quan dormim, realitzar moviments sobtats. És a dir el que es coneix com els trastorns de conducte del son REM. Nosaltres no ens movem i aquests pacients sí que acostumen a moure’s a la nit. Totes les persones que presenten aquest problema després patiran una malaltia neurodegenerativa”.

Hi ha una pèrdua del sentit de l’olfacte, molts dels pacients de Parkinson diuen que mai han sentit bé les olors”
Maria Josep Martí, neuròloga de l’Hospital Clínic

A banda dels trastorns del son, la doctora Martí també apunta a uns altres símptomes que després acabarem relacionant amb la malaltia del Parkinson: “La pèrdua del sentit de l’olfacte. Molts dels pacients també diuen que mai han sentit bé les olors, també l’estrenyiment o la depressió. Aquesta sèrie de símptomes poden ser per diferents causes però són els primers a cridar-nos l’atenció en aquesta malaltia del Parkinson”.

La clau, no arribar tard

Segons Martí, quan els pacients presenten problemes motors hi ha un 50 % de neurones que porten dopamina que ja s’han perdut i, per tant, com més aviat puguin arribar al pacient millor.

Ciclistes d’arreu d’Europa pedalegen fins a Barcelona pel Congrés Mundial de Parkinson
Una cinquantena de ciclistes italians, anglesos i espanyols han arribat al Parc del Fòrum aquest diumenge a la tarda
Sabem que el cafè protegeix, per tant prendre dos o tres cafès està bé”
Maria Josep Martí, neuròloga de l’Hospital Clínic

Pel que fa als hàbits que ens poden protegir davant de la malaltia, Martí n’enumera alguns: “Hi ha coses que sabem. Sabem que el cafè protegeix, per tant prendre dos o tres cafès està bé. També sabem que protegeix el tabac però això no ho penso aconsellar. L’exercici en tot moment és necessari, des de l’inici fins a etapes més avançades. També s’ha fet alguna associació entre la dieta mediterrània i la microbiota intestinal, que és una de les causes que es creu que poden ser tòxiques i que poden ajudar a l’acumulació de l’alfa-sinucleïna”.