El Palau Foronda, que acull les dependències de la Síndica de Greuges i l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor a la ronda de Sant Pau, té també un hort municipal. El terrat d’aquest edifici s’ha aprofitat per emplaçar-hi un espai de cultiu amb capacitat per a 440 hortalisses, verdures i plantes aromàtiques.
Els encarregats de fer créixer els vegetals són usuaris del Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB) i del Centre Condal. Són persones amb discapacitat física, intel·lectual o amb trastorn de la salut mental que gestionen l’hort amb les pautes de l’empresa Groots Hydroponics, que els ensenya a plantar, cultivar i collir les hortalisses.
Les persones destinatàries de la producció són els mateixos usuaris que cultiven l’hort en aquest terrat de la ronda de Sant Pau, 43-45, i també són els encarregats de repartir l’excedent de la collita, que va a parar a entitats socials del mateix barri de Sant Antoni. En aquest cas, la Fundació BarcelonaActua i De Veí a Veí.
Els horts urbans, un oasi durant la covid-19
El projecte L’hort al terrat va començar el 2016 i ja hi ha vuit horts urbans als terrats en desús de diversos edificis municipals. N’hi ha de gestionats per la les entitats acidH i Salut Mental Gràcia i per la Fundació Joia, entre d’altres. Segons explica l’Ajuntament, durant el confinament els horts van continuar funcionant i es van convertir en una de les poques activitats que els usuaris de les entitats podien realitzar de manera conjunta. El nombre d’agricultors va créixer fins a 170 i es van recollir gairebé 3.600 kg de fruita i verdura.