(ACN) A Catalunya unes 30.000 persones estan infectades activament amb el virus de l’hepatitis C (VHC), una xifra que pot ser superior si s’hi inclouen els col·lectius més vulnerables de la població davant d’aquesta malaltia. Aproximadament un 20 % desconeix que està infectat, segons ha donat a conèixer el Departament de Salut aquest dilluns.

Un dels objectius clau del Pla de prevenció i control de l’hepatitis C és el diagnòstic precoç d’infeccions ocultes, tant en població general com en grups clau que poden córrer un alt risc d’infecció, i garantir-los un accés ràpid al tractament, que actualment és molt efectiu.

El director del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV), Joan Colom, ha destacat que l’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és eliminar l’hepatitis C com un problema de salut pública el 2030 i s’ha mostrat convençut que a Catalunya s’aconseguirà al voltant del 2025.

“Pot passar desapercebuda”

“L’hepatitis C té una incidència elevada, certa infradeclaració, ja que pot passar desapercebuda, i un tractament extraordinàriament efectiu, amb una curació de prop del 97 %“, ha radiografiat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en una roda de premsa aquest dilluns per explicar l’estratègia contra aquesta infecció a Catalunya, coincidint amb el Dia Mundial de l’Hepatitis, promogut per l’OMS i que va ser aquest diumenge.

Al voltant de l’1,1 % de la població major d’edat a Catalunya ha estat en contacte amb el virus de l’hepatitis C. El virus causa una infecció aguda, sovint asimptomàtica quan la persona hi entra en contacte, i al cap de sis mesos entre un 15 i un 25 % de les persones poden eliminar el virus i, per tant, es curen espontàniament. La resta, però, tenen una infecció crònica activa i un 20 % no ho saben.

La principal causa d’infecció és per transmissió sexual, amb més del 60 % dels casos, i a molta més distància, se situen les intervencions maxil·lofacials, injeccions o vies venoses i les drogues, segons ha indicat. L’hepatitis C, contra la qual actualment no existeix una vacuna, a diferència de l’A i la B, pot causar hepatitis aguda, hepatitis crònica, cirrosi, càncer de fetge i trasplantament hepàtic. Aquesta malaltia vírica es troba entre les 15 primeres causes de mortalitat en la població catalana.

A Catalunya es va crear el 2017 el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les Hepatitis Víriques, que lidera Colom, i el govern va aprovar fa unes setmanes el pla de prevenció i control per augmentar la detecció de l’hepatitis C, disminuir-ne la incidència i millorar l’atenció a les persones afectades. El pla es troba alineat amb l’objectiu de l’OMS d’eliminar —reduir de forma dràstica, no erradicar— l’hepatitis C el 2030.

Millorar-ne el diagnòstic

Un dels pilars del pla és el diagnòstic precoç de l’hepatitis C. S’ha intensificat el cribratge i l’accés al tractament dels grups clau, com són persones que s’injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de països amb altes prevalences del VHC o que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció.

Així, s’ha posat en marxa un projecte pilot per oferir la prova ràpida en sang seca entre persones procedents de països amb altes prevalences del VHC. També s’han distribuït prop de 1.000 proves ràpides d’anticossos de VHC a persones consumidores de drogues a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

A més, els laboratoris de l’Institut Català de la Salut (ICS) implementen des de l’any passat uns tests que agilitzen la detecció d’infeccions en un sol pas i amb una única extracció de sang. “Amb aquest test, quan detectem que una persona té anticossos contra el virus, el laboratori analitza automàticament si té càrrega vírica. Això aixeca una alarma que va a la història clínica d’atenció primària perquè el metge sàpiga que té un pacient susceptible de ser tractat”, ha recalcat Colom. També estan recuperant les històries clíniques de persones que han estat en algun moment diagnosticades però que no en van rebre el tractament.

Comparteix a: