La pobresa entre els usuaris de la Creu Roja creix de forma alarmant i es cronifica. Cada vegada hi ha més famílies amb dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca. Més del 40% tenen deutes per impagament i, d'aquestes, gairebé la meitat està en risc de perdre l'habitatge. De fet, des de 2011, quan l'entitat va elaborar el primer observatori, el nombre de desnonaments s'ha quadruplicat. Un dels principals problemes és, segons Creu Roja, l'accés a les ajudes públiques. Només un 7% dels que hi tenen dret les acaben rebent. L'entitat alerta també que gairebé el 60% de les famílies no poden pagar els rebuts de l'aigua, de la llum i del gas. Unes despeses, que en total, suposen entre 300 i 500 euros mensuals de mitjana, la mateixa quantitat que ingressen aquestes famílies. Per això Creu Roja ha demanat a la Generalitat que posi en marxa de forma urgent la renda mínima d'inserció. L'entitat ha demanat més implicació a les companyies subministradores. Fa una setmana va signar un conveni amb Agbar, per ajudar les persones majors de 65 anys i ara iniciarà converses amb les companyies elèctriques.

Segons l’estudi Habitatge i col·lectius vulnerables, dos de cada tres persones ateses pels projectes de lluita contra la pobresa i l’exclusió social de la Creu Roja Catalunya (l’any passat en van ser 268.974), té dificultats per pagar l’habitatge. L’11% confessa que ja no pot pagar-lo i, per tant, es veu abocat a buscar alternatives per no quedar-se al carrer, com ara llogar una habitació per a tota la família, ocupar un habitatge, viure-hi amuntegats o recórrer a infrahabitatges. Des que Creu Roja va elaborar el seu primer observatori, el 2011, el nombre de desnonaments s’ha quadriplicat.

A més, el 71% de les persones enquestades tenen dificultats greus per pagar els rebuts de l’aigua, la llum o el gas. De fet, una de cada tres acumula deutes per impagament d’un o més d’aquests rebuts. L’estudi de la Creu Roja denuncia que només un 7% de les persones enquestades reben algun tipus d’ajut directe per cobrir les despeses d’habitatge, tot i que hi tindrien dret.

Reivindiquen la renda mínima

Segons Creu Roja, la despesa mensual d’aquestes famílies per pagar l’habitatge i els subministraments bàsics se situa entre els 300 i els 500 euros, xifres sovint equivalents a les quantitats que ingressen. Això fa que no els quedi ni un euro per menjar o vestir ni tan sols els fills. Per això Creu Roja ha demanat a la Generalitat que posi en marxa de forma urgent la renda mínima d’inserció.

També ha demanat més implicació a les companyies subministradores. De fet, la setmana passada l’entitat va signar un acord de col·laboració amb la fundació Agbar per ajudar a pagar el rebut de l’aigua a les persones majors de 65 anys sense recursos. Ara l’entitat iniciarà els contactes amb la resta de companyies subministradores.

Totes aquestes situacions tenen cada cop més afectacions psicològiques sobre les persones que les viuen.  Així, el 84% dels enquestats reconeixen que els seus problemes psicològics són causats per les dificultats econòmiques i el 65%, que això deteriora la convivència i les relacions socials.

Per elaborar aquest estudi, l’Observatori de Vulnerabilitat ha realitzat qüestionaris telefònics a 820 persones en situació de vulnerabilitat beneficiàries dels projectes de Lluita contra la pobresa i l’exclusió social i de Gent Gran. Aquest és el primer estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat que analitza quina afectació té l’habitatge i la despesa generada pels subministraments bàsics, com aigua, llum i gas, en l’economia de les famílies en risc d’exclusió social.

La Creu Roja catalana va atendre, durant el 2012, prop de 269.000 persones que es trobaven en una situació de pobresa i exclusió social, fet que representa un 43% més que dos anys abans. Del total de persones ateses, més de 90.000 eren infants. El 77% de les famílies en situació de vulnerabilitat i usuàries de la Creu Roja no poden pagar l’escolarització ni una alimentació saludable als seus fills.