L’estudi que ha realitzat ASPB sobre els factors relacionats amb l’assetjament escolar ha estat publicat a la revista ‘Gaceta Sanitaria’ i conclou que els adolescents de 80 instituts de Barcelona, d’entre 13 i 18 anys i involucrats en aquest tipus d’assetjament, s’assemblen. El percentatge de víctimes d’assetjament escolar en nois és del 7,1% i en noies és del 4,7%. El d’agressors és de l’11,2% en nois i el 5,2% en noies. També s’ha constatat que un 2,3% d’estudiants de Barcelona representa el perfil de víctima i agressor alhora.

El fenomen, tant d’agressors com víctimes, acostuma a ser més freqüent entre adolescents nois de segon i tercer de secundària, on hi ha un 18,2% i un 10,9% d’assetjaments respectivament. En noies, els valors es troben entre el 14,4% a segon de secundària i 8,5% a tercer. El percentatge baixa a partir de quart de secundària on hi ha un 4,3% d’assetjaments en nois i un 4,5% en noies.

Els assetjadors acostumen a presentar estats d’ànim negatiu i molts d’ells consumeixen cànnabis, segons l’estudi. Els assetjats tenen en comú la tendència al sobrepès i se’ls defineix com aquelles persones que han rebut més de tres vegades insults, agressions físiques i marginació social per part de companys.

L’estudi també conclou que l’assetjament escolar està associat amb problemes de salut que poden derivar en desordres psicològics durant l’edat adulta i per això, el ASPB veu oportú dissenyar i implantar programes preventius als instituts.