Des d’aquest dijous les residències de gent gran disposen d’una guia per incorporar la perspectiva LGTBI a les seves instal·lacions. Al darrere hi ha el Departament d’Igualtat i Feminismes i l’objectiu és crear espais segurs i lliures d’LGTBI-fòbia.
Per això, d’entrada, es faciliten eines a l’equip de professionals que treballen en aquests centres per fer més agradable l’estada a persones grans gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals. En aquest sentit cal garantir que aquestes persones puguin demostrar la seva orientació i identitat de gènere quan accedeixin a un recurs d’atenció a la dependència.
Un altre objectiu d’aquest document és evitar possibles casos d’LGTBI-fòbia a les residències, o si es produeixen, actuar de forma immediata. Per això, serà necessari que residències de gent gran, centres de dia o centres sociosanitaris disposin d’un mecanisme específic d’intervenció en casos d’LGTBI-fòbia.
“No haver de tornar a entrar a l’armari”
Jordi Monner, coordinador del grup de treball de gent gran del Consell Nacional LGTBI, és el responsable de la redacció d’aquesta guia i assegura que es tracta d’una estratègia “en positiu” per canviar la mirada tant de les persones que treballen als centres com de les que en fan ús.
Monner ha explicat a betevé que ell va “sortir de l’armari progressivament per por al rebuig” i que si algun dia ha d’entrar en una residència li agradaria “no haver-hi de tornar a entrar”.
“No va ser fàcil sortir de l’armari i no m’agradaria haver-hi de tornar a entrar durant la vellesa””
Aquest membre del Consell Nacional LGTBI assegura que moltes de les persones que actualment viuen en residències pertanyen a generacions nascudes entre els anys 40 i 60 i sovint van haver d’amagar la seva orientació sexual i identitat de gènere a la feina, amics i família. Explica que socialment se’ls va menysprear i per això ara és important que puguin “seguir creixent”.
Recorda a més, que es tracta d’un col·lectiu amb una doble vulnerabilitat: ser grans i pertànyer a un col·lectiu doblement discriminat. Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes assegura que les persones “podem aprendre i seguir-nos transformant en qualsevol etapa del nostre cicle vital” i que aquesta guia pot contribuir al canvi social que “necessitem per erradicar la LGTBIfòbia”.
Magda Bes i Esmel, membre del Consell de la Gent Gran de Catalunya creu que “és trist” haver d’arribar al punt de fer una guia però que “cal conscienciar sobre la necessitat de tothom de ser com és”. També recalca que de vegades “l’LGTBI-fòbia ve per part de la mateixa família”.
No va ser fins a l’any 1979 que es va derogar la Llei estatal 16/1970 del 4 d’agost sobre perillositat i rehabilitació social que considerava l’homosexualitat un delicte.
Desmuntant estereotips
Entre els continguts de la guia hi ha una sèrie d’estereotips falsos relacionats amb les persones grans LGTBI amb la intenció de desterrar-los per sempre. Entre d’altres, pressuposar l’heterosexualitat d’una persona gran perquè les orientacions sexuals i/o identitats o expressions de gènere no normatiu són cosa de gent jove. També recull la idea que una persona gran ja ha fet tard per “sortir de l’armari” o que amb l’edat es perd capacitat d’experimentar i/ o sentir plaer.
Formació i sensibilització
Per tal que la gent gran que entra a la residència sàpiga que es tracta d’un centre inclusiu pel que fa a la diversitat sexual i de gènere, aquest haurà de disposar d’un full que garanteix que la residència vetllarà pel respecte a la diversitat. A banda, també es podran posar cartells a les instal·lacions i es revisarà la documentació per evitar tant el llenguatge discriminatori com incloure una casella per a persones no binàries per als formularis.
La guia també preveu formació per a les persones responsables de les residències i per a tot el personal, inclosos els de cuina i neteja. També es preveurà adaptar els banys i garantir que les parelles LGBTI tinguin el mateix grau d’intimitat que les heterosexuals. Pel que fa a les persones trans, es vetllarà perquè puguin accedir sense dificultat a les hormones si les necessiten i tractar aquestes persones utilitzant el gènere corresponent al sexe sentit.