Foto: Laura Fíguls (ACN)

(ACN/redacció) La Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia impulsa un hospici pediàtric al Pavelló de la Victòria del Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona, seu actual de la fundació. El centre acollirà famílies i infants greument malalts en els últims dies de vida o amb cronicitat complexa. La fundació preveu que el centre aculli unes 400 famílies cada any.

En l’acte de presentació, la presidenta de la fundació, la pediatra Núria Pardo, ha explicat que cada vegada que ha perdut un dels seus petits pacients s’ha preguntat si l’hospital és “el lloc més idoni perquè aquests nens hagin passat els últims dies de la seva vida”. “No, de forma rotunda. El nen quan està malalt vol anar a casa i estar amb els pares, però en ocasions no és possible perquè necessita unes atencions especials o el domicili no té les característiques adequades”, ha assenyalat.

La inversió que l’entitat preveu per rehabilitar el pavelló i adequar-lo com a hospici és de 6,7 milions d’euros. El projecte anirà a càrrec de l’estudi de l’arquitecta Carme Pin. La idea és començar les obres el gener de l’any que ve i que el centre pugui iniciar l’activitat el juny del 2025. La intenció és que la gestió de l’hospici vagi a càrrec de l’Hospital de Sant Pau i que sigui un centre concertat en la cartera de serveis sanitaris i socials. Els promotors del projecte han apuntat que aquest és un model que es podria replicar en altres llocs del territori.

Un espai de suport emocional i de “respir familiar”

El model d’hospici ja existeix en altres països, però no aquí. Va sorgir al Regne Unit pensat per a les cures pal·liatives i per donar suport emocional. “Cal construir espais que complementin l’atenció que s’ha dut a terme en les fases de la malaltia del nen i que l’acompanyin amb la tendresa i respecte que es mereixen fins a l’últim moment”, ha recalcat Pardo. Vol ser un espai de suport integral, emocional, social, educatiu i de “respir familiar” per acompanyar els infants en el final de vida o en situacions de molta dificultat.

L’activitat assistencial inclourà atenció mèdica i infermeria, treball social, atenció psicològica, fisioteràpia i estimulació multisensorial. El centre també tindrà serveis de cura i benestar, com teràpies complementàries, i disposarà de suport domiciliari i grups d’ajuda mútua. 

El projecte preveu sis habitacions individuals per a la cura de les famílies, dos apartaments familiars per als últims dies de vida i sales d’atenció i per fer-hi les teràpies, així com zones de joc i de descans i espais de recolliment i espiritualitat.