Un dels actes que la Guàrdia Civil sospita que es van pagar amb fons públics és la presentació que es va fer el 4 de juliol al TNC de les garanties del referèndum. Segons recull l’últim informe que han entregat al jutge Pablo Llarena, el pagament del contracte de cessió de l’espai, per valor de 17.690 €, el va signar Jordi Turull, com a president del Grup Parlamentari de Junts pel Sí.

Els investigadors apunten que aquests diners podrien provenir de les subvencions concedides al grup parlamentari. “L’organització de l’acte celebrat al TNC va ser gestionat i abonat per Junts pel Sí, per això aquest grup parlamentari ha pogut emprar diners procedents de subvencions públiques per fer front al pagament de la presentació del referèndum”, afirma l’informe de la Guàrdia Civil.

1,9 M € de presumpta malversació

El document recull altres partides: augmenta fins a 152.578 € la despesa en paperetes i fixa en 40.227 € la compra de material informàtic. També s’investiguen uns informes elaborats pel jurista Carles Viver i Pi-Sunyer relacionats amb els preparatius del referèndum, que es podria haver pagat amb fons públics.

L’accés a aquest darrer informe de la Guàrdia Civil arriba en ple debat sobre la presumpta malversació per l’1-O. El jutge Pablo Llarena ha demanat més informació al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, després que hagi afirmat que no es van destinar diners públics al referèndum, una tesi que contradiu les proves en què el magistrat basa l’acusació per malversació.

Segons VOX, que exerceix d’acusació popular en la causa, les investigacions de la Guàrdia Civil deixen en evidència Montoro, per això demanen que dimiteixi de forma immediata, “per haver faltat a la veritat i haver causat un perjudici greu a l’acusació penal contra el colpistes”, conclou VOX.