La Guàrdia Civil ha posat en marxa una operació per investigar diverses comissaries buscant comunicacions de la policia de la Generalitat durant l’1 d’octubre. Els Mossos d’Esquadra han confirmat l’entrada dels agents espanyols a la comissaria barcelonina del carrer Lleida, a Sant Feliu de Llobregat (regió policial metropolitana sud) i a les dependències de la regió policial metropolitana nord de Granollers.

Els Mossos d’Esquadra han assegurat que la Guàrdia Civil també ha entrat als centres de comandaments de Girona, Manresa, Tortosa, Seu d’Urgell i Tarragona, a més de la seu central dels Mossos a Sabadell. La investigació se centra a trobar gravacions, correus electrònics i qualsevol tipus de comunicacions que van fer els mossos d’esquadra durant el referèndum.

La investigació ha estat ordenada per la magistrada Carmen Lamela, del Jutjat central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, que ha enviat a la presó Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural). Lamela també està al darrere de la investigació per un suposat delicte de sedició de l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero.