L’arquitecta Itziar González, responsable del projecte executiu de reforma de la Rambla, ha demanat als partits que aprovin i blindin el pla, sense que se’n facin debats electorals i al marge de qui pugui governar la ciutat. Ho ha dit aquest dijous en una entrevista al programa ‘bàsics’, en què ha insistit que “si els grups polítics de l’Ajuntament es poden permetre el luxe d’aturar-ho, no ho oblidarem”.

En aquest sentit, González ha recordat que el proper plenari podria ser una “bona oportunitat” per fer-ho, diu, “perquè no preveiem que no s’adonin de com d’important és [el projecte]. Des que comencés la redacció fa més d’un any, “tots els partits han vist l’esforç que ha suposat”, ha dit l’exregidora de Ciutat Vella, que ha matisat que, a banda d’una remodelació urbanística, “la proposta inclou 53 propostes d’actuació econòmica i cultural”.

La remodelació de la Rambla es va presentar al novembre, després “d’un gran acord entre professionals i ciutadans”, ha insistit Itziar González, que ha reconegut que, després, les administracions “també hi han fet aportacions, des de diverses òptiques”. Així, González ha destacat que “s’han reduït els espais majors”, referint-se en el redisseny de les places de la Rambla, projectades “com una concatenació”. D’aquest treball col·lectiu i cooperatiu, l’arquitecta ha lamentat la iniciativa de convertir una part de la Rambla en un passeig de la fama, com a Hollywood: “Sorprèn que amb la construcció d’un relat de cultura i de teatre a l’avinguda del Paral·lel, es vulgui dur-lo ara a la Rambla”, ha dit, “sense que ningú no ho hagi demanat”.

“L’augment dels narcopisos respon a una estratègia de gentrificació”

La proposta de reforma de la Rambla hauria de servir per impulsar la vida veïnal als entorns del passeig. Així, Itziar González ha explicat que “aquell que vulgui fer diners a la Rambla, que en faci”, ha dit, però ha recordat que “el seu benefici ha de tenir un retorn social”. És la idea del pla, que busca “que Ciutat Vella no es desertitzi de veïns”. En aquest sentit, González ha anat més enllà i ha dit que “l’augment dels narcopisos respon a una estratègia de gentrificació” perquè, diu, “el Raval és l’últim caramel que interessa” de Ciutat Vella.

Una auditoria al MACBA

Sobre la polèmica per l’ampliació del MACBA a la capella de la Misericòrdia, Itziar González ha explicat que “la decisió no ha d’estar en mans dels polítics” sinó que s’hi hauria d’arribar “perquè els responsables del MACBA i el CAP es posessin l’un en el lloc de l’altre”. Amb tot, González ha suggerit que s’auditi els espais que el museu té cedits, com la capella de la Misericòrdia.