No és estrany veure pidolaires acompanyats d’animals, en especial de gossos. El que no és tan normal és el comportament i l’estat d’alguns d’aquests animals. L’Associació Vigilància Solidària denuncia que alguns grups organitzats utilitzen gossos perduts, adoptats i fins i tot robats per fer més llàstima al carrer. “Són màfies que fa anys mendicaven amb nens, ara veuen en els animals que la societat té més empatia i que és una forma molt útil per aconseguir diners“, explica Andrea Prada, presidenta i portaveu de Vigilància Solidària. En els casos més greus s’utilitzen cadells perquè generen “més sensibilitat”.

Precisament això és el que va passar a la Lliga Protectora d’Animals i Plantes de Barcelona. Fa uns anys, dos cadells van desaparèixer de les instal·lacions durant la nit. Gràcies a les xarxes socials van poder-los localitzar i els van recuperar. En ambdós casos eren amb persones que vivien al carrer. Arran d’aquella situació el recinte va instal·lar sistemes de seguretat. L’encarregat de la protectora, Enric Soler, afirma que demanar caritat amb gossos és habitual a la ciutat. “És evident que passa. Només cal passejar, sobretot pel centre de Barcelona; hi ha molts indigents demanant amb gossos. El que no és normal és que un cadell de mesos estigui dormint moltes hores, li donen coses per dormir”, diu Enric Soler.

Totes dues organitzacions asseguren que en molts casos d’explotació animal es droguen o s’atordeixen els gossos per aconseguir que estiguin hores quiets. Això és precisament el que li va passar al Trasto, el gos de l’Olga Baldrich. Es va perdre i, tot i tenir xip, la persona que se’l va trobar se’l va quedar i el mantenia drogat. “El vaig recuperar quatre mesos després amb uns pidolaires i queia de costat pels medicaments que li havien donat, com si estigués adormit. No s’aguantava dret.”

Gossos de companyia o explotats?

Vigilància Solidària afirma que cal separar els qui viuen amb gossos i els qui els utilitzen. Aquelles persones que “per circumstàncies de la vida” viuen al carrer i ho fan acompanyats del seu gos, que consideren un membre més de la família, els tracten amb més humanitat malgrat les circumstàncies. En canvi, els que utilitzen gossos per obtenir més benefici no els tracten tan bé; normalment apel·len a la llàstima a través de l’animal i els gossos estan més quiets o atordits.

Si es detecta un cas d’explotació animal a la via pública, el protocol estableix que s’ha de trucar a la Guàrdia Urbana o bé a l’Oficina de Protecció d’Animals de Barcelona. Seran els agents i els tècnics els qui comprovaran el cas, la propietat i l’estat dels animals, i en decretaran, si és necessari, el decomís. Sota cap circumstància s’ha de sostreure personalment el gos i cal evitar sempre els enfrontaments directes amb les persones que els utilitzen. Vigilància Solidària ha iniciat una petició a través de les xarxes per demanar que les administracions actuïn davant aquests casos d’explotació animal.